ZETApress

hírportál

Stabil a COOP!

Továbbra is stabil a COOP pozíciója. A COOP Gazdasági Csoport tavaly is növelte árbevételét. Mintegy 3%-os növekedés révén 674 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP Gazdasági Csoport tavaly – hangzott el a CO-OP Hungary Zrt. tegnapi tisztújító közgyűlésén.

A tavalyi forgalmi mutatókat úgy érte el a cégcsoport, hogy közben 2021-ben megvalósította tervezett jelentős mértékű üzletfejlesztéseit. Az eseményen kiderült: az elkövetkező öt évben továbbra is Pekó László tölti be az igazgatósági elnöki, valamint Tóth Géza a vezérigazgatói pozíciót – tudatták sajtósaik.

Mintegy 3%-kal növelte forgalmát a COOP Gazdasági Csoport tavaly, amely így 674 milliárd forintos árbevételt ért el 2021-ben, és a koronavírus-járvány okozta jelentős bizonytalanságok ellenére tavaly a COOP üzletlánc 6%-os növekedéssel 404 milliárd forintos forgalmat ért el a cégcsoporton belül.

Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke a tisztújító közgyűlésen elmondta: a COOP Csoport hosszú évek óta stabilan tudta növelni a forgalmát. – Az elmúlt öt év eredményeivel elégedettek lehetünk a következő öt évben is – tette hozzá kiemelve: gyorsuló koncentrációs folyamat zajlik a cégcsoporton belül, aminek eredményeképpen jelenleg az öt legnagyobb tagvállalat adja a cégcsoport összforgalmának 50%-át.

Az elnök kihangsúlyozta: az ország 1480 településén 2240 üzlettel van jelen az üzletlánc. – A kistelepülésen működő boltjaink fejlesztéséhez, új forrásokat biztosít a Magyar Falu Program, amelynek keretében sikeresen pályáztunk 461 kistelepülési üzletünk korszerűsítésére – mondta. A bizonyos élelmiszer-termékekre február 1-jén bevezetett árstop-intézkedéssel kapcsolatban elmondta: minden érintett árucikknél valamennyi piaci szereplő veszteségeket könyvel el. – Nem az a kérdés, hogy nincs árrésünk ezeknél a termékeknél, hanem hogy a többi terméknél realizált árrésből mennyit kell átcsoportosítunk, hogy pótoljuk a beszerzési árnál alacsonyabb értékesítésből adódó veszteségeket – tette hozzá.

Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója az idei kilátásokról szólva kihangsúlyozta: a 2022-es év sokkal nehezebb esztendőnek ígérkezik a február végén kitört háború hatásai, valamint az energia- és az élelmiszerárak növekedése miatt, amelyek jelentősen kiszámíthatatlanná teszik a piaci körülmények alakulását. – Az I. negyedévre kitűzött számainkat tudtuk teljesíteni, bízzunk benne, hogy az idei év egészére meghatározott célokkal is ez lesz a helyzet – tette hozzá. A háború hatásai kapcsán kiemelte: a különböző termékeknél jelentkező hiányok jelentős feladat elé állítják a beszerzést. – Talán elmondható: amióta a szakmában dolgozom, nem találkoztam még ennyire bizonytalan piaci környezettel – jegyezte meg a vezérigazgató.

A COOP üzletek energetikai fejlesztésével kapcsolatban elmondta: jelenleg 225 boltnál működnek napelemek, amelyek összesített éves teljesítménye 8GWh áramtermelésnek felel meg. A tervek szerint év végéig már 406 üzletnél lesznek napelemek telepítve, amelyek termelése (14 GWh) az üzletlánc áramfelhasználásának 8%-át fogja biztosítani. A használt étolaj visszagyűjtésével kapcsolatban kiemelte: az üzletlánc 520 boltjában működik a szolgáltatás, amelynek során minden leadott literért cserébe a vásárlók levásárolható kupont kapnak. Az elmúlt négy évben közel 600 ezer liter használt étolaj gyűlt össze a COOP üzleteiben.

Az utóbbi időszak eredményei kapcsán kiemelte azt is: tavaly elindult az üzletlánc törzsvásárlói mobilapplikációja, valamint, hogy dinamikusan növekszik azon üzletek száma, amelyek már meglévő online rendelési felületekhez csatlakoznak. – Azt szeretnénk elérni, hogy az elkövetkező 1 éves viszonylatban 50-100 boltból rendelhessenek vásárlóink, amivel olyan többletszolgáltatást tudunk adni számukra, ami illeszkedik a jelenlegi piaci trendekhez! – emelte ki a cégvezető. Egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy már több mint 100 csomagautomata van telepítve COOP-üzletekhez, ahol a vásárlók átvehetik a webes rendeléseiket.

A közgyűlés által megválasztott igazgatósági tagok egyhangúlag Pekó Lászlót választották meg a testület elnökének, amely megbízatás 2027-ig szól. A közgyűlés szintén egyhangú döntése értelmében a következő öt évben is Tóth Géza tölti be a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatói pozícióját.

Szóljon hozzá!