ZETApress

hírportál

Tőkebevonás

2,4 milliárd forint összegű tőkebevonás a Continest-nél: összesen 2,4 milliárd forintos tőkebefektetést kapott növekedési terveinek megvalósításához a Continest Technologies Zrt., három hazai kockázati tőkealap-kezelőtől – tudatták sajtósaik.

A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt egy-egymilliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban. A Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap I. pedig további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban. A tőkebevonás többek között a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejöttét, valamint a jelenleg is meghatározó nemzetközi tevékenységének kiterjesztését, új piacokon való megjelenését támogatja.

Három hazai kockázati tőkealap-kezelő eszközölt tőkebefektetést a Continest Technologies Zrt.-ben, amelynek értelmében összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatják az innováció-fókuszú társaság növekedési terveit. A társaság meglévő tőkebefektetője, a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Takarék Kockázati Tőkealap I., amely 2019-ben lett kisebbségi tulajdonosa a társaságnak, az akkori befektetés tagi kölcsön részét tőkévé konvertálta, amely így 400 millió forintos friss tőkeként jelenik meg. A Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt. a Székesfehérvár Városi Alapon keresztül lett kisebbségi tulajdonosa a Continestnek. A befektető célja, hogy a befektetett tőke hozzásegítse a társaságot a Székesfehérváron épülő, kettes számú gyáregységének kivitelezéséhez, ezáltal is növelve a foglalkoztatottságot a térségben. A Hiventures befektetése pedig elsősorban a társaság üzembővítés révén megnyíló földrajzi terjeszkedési terveit támogatja, amelynek fókuszában a távol keleti országok, Afrika, valamint az arab térség állnak.

A kockázati tőkebefektetők mindegyike pénzügyi befektetőként jelent meg, az alapítói többség ugyanakkor továbbra is megmarad a tőkebefektetést követően a Continest Technologies Zrt.-nél, amely jelzi, hogy az alapítói kör egyre magasabb cégértéket tud a piacon a befektetőivel elfogadtatni.

A 2019-ben alapított Continest Technologies Zrt. az elmúlt évek dinamikusan növekedésének köszönhetően már működésének második évében, 2020-ban több mint 820 millió forintos árbevételt ért el, amely mutató 2021-ben már 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Continest által fejlesztett és gyártott, összecsukható konténerek célja, hogy innovatív módon, a fenntarthatóságot és a hatékonyságot szem előtt tartva nyújtsanak megoldást az ideiglenes infrastruktúrát igénylő helyzetekre.

Az elmúlt évek világpiaci folyamatainak, valamint a fenntartható fejlődés iránti elvárás erősödésének hatására globális szintű igény mutatkozik az ideiglenes infrastruktúrához kapcsolódó megoldásokra. Ezért is látjuk úgy, hogy az összecsukható, moduláris konténertechnológia számára a következő évek meghatározók lesznek. Az új és a meglévő tőkebefektetőinkkel közösen, egy rendkívül stabil finanszírozási háttérrel nyílik lehetőségünk a szintlépésre, valamint arra, hogy újabb piacokon jelenjünk meg, még inkább hozzájárulva ezzel a hazai exporthoz. A kettes számú gyáregységünk megépítése, amelyet idén szeptemberben fogunk átadni, megnyitja előttünk a lehetőséget ahhoz, hogy még nagyobb volumenben tudjunk gyártani, valamint, hogy tovább fejlesszük a gyártástechnológiánkat – mondta el a tőkebevonás kapcsán Tegzes Dániel, a Continest Technologies Zrt. stratégiai igazgatója.

Missziónk, hogy hozzájáruljunk a hazai vállalkozások fejlődéséhez. A Continest termékeinek magas szakmai színvonala, profi menedzsmentje és a társaság eddigi teljesítménye abszolút meggyőző volt számunkra. Bízunk benne, hogy a tőkeemelés segítségével támogatni tudjuk a Continest további terjeszkedését és nemzetközi sikereinek elérését – tette hozzá Benke Ákos, a Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

A Continest által megvalósított intenzív növekedés finanszírozása a legtöbb piaci szereplő számára még túl magas kockázatot jelenthet, a Hiventures által nyújtott tőke segítségével viszont mégis lehetővé vált az üzem bővítése. Az MFB Csoport tagjaként a célunk, hogy a hasonlóan sikeres, fiatal vállalatok is töretlenül növekedhessenek. A Continest ráadásul különösen jó példaként szolgál a gyártással foglalkozó startupoknak arra, hogyan lehet pár év alatt nulláról milliárdos árbevételt elérni – nyilatkozott Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

A Continest-ben korábban tőkét emelő Takarék Kockázati Tőkealap I. továbbra is meghatározó tulajdonos marad, a hosszú távú befektetői érdekeit szem előtt tartva pedig 400 millió forint tulajdonosi kölcsönt konvertál saját tőkébe a mostani befektetési körben, ezzel is elősegítve a Continest további eredményeit és növekedését – fűzte hozzá Horváth Marcell, a Takarék Kockázati Tőkealap I.-et kezelő DBH Investment Zrt. cégvezetője, befektetési igazgatója.

2021-ben a társaság átadta első konténergyárát Székesfehérváron, amely jelenleg évente 1000 darab összecsukható konténer gyártására alkalmas és összesen 53 alkalmazottnak ad munkahelyet. A Continest-gyárban a jövőben az ipar 4.0 megoldások alkalmazásával történik a gyártás, a társaság korszerű lemezüzemében és hegesztő csarnokában robottechnológia támogatja majd a hatékony gyártást. De a robottechnológia mellett jelentős létszámbővülést is tervez a társaság: közel 50 új munkahelyet hoznak létre még 2022-ben. A második üzemben a konténerek saját felületkezelésére is lehetőség lesz, a gyártott éves konténerszám pedig eléri a háromezer darabot.

A társaság jelenleg olyan fejlesztéseken dolgozik, mint a komplett konyhatechnológiával felszerelt konyhakonténer, az áruszállításra is alkalmas cargo konténerek, amelyek összecsukható lényegükből adódóan jóval költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik az áruszállítás folyamatát. Folyamatban lévő projektje a társaságnak továbbá az ún. vertikális farm konténer, amelyet a Green Drops Farmmal és a Baptista Szeretetszolgálattal közösen fejlesztenek, lényege pedig, hogy a hidropónia alapú növénytermesztés keretében, termőföld nélkül alakítanak ki növénytermesztésre alkalmas felületeket. Mindezek mellett a Continest folyamatosan fejleszti medikai és honvédelmi felhasználású konténereit is. Utóbbi kapcsán 2022 májusában elsőként kötött együttműködési megállapodást a VEX – Magyar Védelmi Export Ügynökség a társasággal, amelynek értelmében a haditechnikai ügynökség a nemzetközi marketingben és forgalmazásban fogja segíteni a Continestet.

A Continest Technologies Zrt.-ről

A Zrt. egy magyarországi piacvezető, innovatív összecsukható konténereket gyártó és forgalmazó vállalat. A céget 2017-ben alapította Kis-Márton Vidor és Tegzes Dániel, akik az alaptechnológiát egy holland mérnöktől, Rob van der Bergtől vásárolták meg 2016-ban. A Continest technológiáját Magyarországon, Európában és az Egyesült Államokban is szabadalmaztatták.

A társaság elsősorban unikális kialakítású, összecsukható konténerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A Continest-konténerek több szegmensben is felhasználhatók, így például a védelmi- és hadiiparban, az egészségügyben, a rendezvényiparban, a lakhatásban, az oktatásban, az építkezéseken és az irodapiacon is. A társaság fejlesztésében legyártott fenntartható és környezetbarát konténerek a kialakításuknak köszönhetően 80%-kal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, illetve a logisztikai költségeket emellett a konténeregységeiben elérhető továbbá az elektromos ellátás, a napelem és akkumulátor rendszer vagy vizesblokk.

A vállalatban 2019-ben a Takarék Kockázati Tőkealap kisebbségi részesedést szerzett a Continest technológiai fejlesztéséhez, növekedéséhez és a nemzetközi piaci terjeszkedéshez. 2021 augusztusában a társaság átadta az első gyárát Székesfehérváron, ahol évente ezer konténer előállítása lehetséges. Ugyanebben az évben a társaság a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetével közös kutatási-fejlesztési projekt keretében megépítette a telepíthető mobil katonai lőtérkonténert. A rendszer a honvédség és a vállalat közös szellemi tulajdona. A 260 millió forintos fejlesztés során egy összecsukható konténer-technológiára épülő, páncélozott és hangszigetelt lőteret fejlesztettek ki.

A székesfehérvári gyárat 2022-ben a medikai konténergyártásra specializálódott 19-es üzemcsarnokkal bővítették. Az 541 millió forint összköltségű projekt megvalósítására a társaság 432,91 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

A 2019-ben alapított Continest Technologies Zrt. az elmúlt évek dinamikusan növekedésének köszönhetően már működésének második évében, 2020-ban több mint 820 millió forintos árbevételt ért el, amely mutató 2021-ben már 1,6 milliárd forintra emelkedett. A társaság jelenleg 18 országban végez exporttevékenységet, így szállított konténeregységeket többek között Norvégiába, Litvániába, Lengyelországba, Romániába, Szerbiába, Izraelbe, az Egyesült Királyságba és Szaúd-Arábiába is.

A Continest jelenleg több mint 50 szakembert foglalkoztat

2020-ban a védelmiipari szegmensben a vállalat két alapterméke, a CN10 és a CN20 konténerek megkapták a NATO raktári számot, az NSN kódot (NATO Stock Number), amellyel a NATO beszerzési rendszerén keresztül is értékesíthetik azokat. 2022-ben a pozsonyi IDEB védelmi kiállításon export együttműködési megállapodást kötött az új állami tulajdonú VEX Magyar Védelmi Export Ügynökség a Continest Technologies Zrt-vel. A két évre szóló megállapodás értelmében a VEX támogatja a Continestet az innovatív konténermegoldásainak, így többek között a Magyar Honvédséggel közösen fejlesztett telepíthető mobil katonai lőtérkonténer nemzetközi marketingjében és forgalmazásában. A Continest-konténerek értékesítésével kapcsolatos tevékenységet a VEX 16 európai országban, köztük Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, a Skandináv államokban, Lengyelországban és Svájcban fogja végezni.

Szóljon hozzá!