ZETApress

hírportál

Új villanymozdonyok

115 új villamos mozdonnyal bővülhet a MÁV-START járműállománya: eredményesen zárult a 115 villamos mozdony beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

A MÁV-START ezt követően a nyertessel keretmegállapodást köt. Így 90 darab két és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony beszerzésével újulhat meg a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállománya.

A MÁV-START számára kiemelten fontos, hogy utasait egyre magasabb színvonalon szolgálja ki. A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé válik, hogy a vasút-társaság korszerű, és a környezetvédelmi követelményeknek is jobban megfelelő járműveket szerezzen be. Az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal elsősorban az elöregedett V43 sorozatú, 120 km/óra maximális sebességű villamos mozdonyokat váltja ki. Az új járműveknek 200 km/óra sebességre is alkalmasnak kell lenniük, és energiafelhasználás szempontjából is jobb hatásfokúak lesznek.

Az új villamos mozdonyokat döntően az IC szolgáltatás megújítására és az IC+ szolgáltatás bővítésére használjuk fel. A keretmegállapodást a MÁV-START a nyílt közbeszerzési eljárás nyertesével a Siemens Mobility Kft. és Siemens Mobility Austria GmbH közös ajánlattevőkkel köti meg. A nyertes ajánlattevő a verseny eredményeként a becsült értékhez képest kedvezőbb végleges ajánlatot adott.

Szóljon hozzá!