ZETApress

hírportál

Pénzügyi stressz

Új kihívások a magyar KKV-knak a világgazdaság átalakulás közepén. Megnőtt a pénzügyi stressz az ukrán konfliktus hatására – tudatta Károlyi-Pesti Viktória kommunikációs projektmenedzser, PR tanácsadó.

A külföldi partnerek késedelmes fizetéséből fakadó pénzügyi stressz az egyik legnagyobb és folyamatosan növekvő kockázat a világgazdaságban részt vevő magyar KKV-k számára. A globalizált gazdaságban sikerese részvétel, mely hatalmas lehetőségeket kínál a növekedés számára, egyben komoly felkészültséget is igényel a vállalkozásoktól, a válság idején különösen. Figyelembe kell venni, többek között az adott piacra vonatkozó exportstratégiákat, az ellátási lánc kockázatait, a nemzetközi fizetések lehetőségeit, nem szólva a jogi és szállítási kihívások kezeléséről.

Miközben a kereskedelem bővülése a globalizációval és a digitalizációval együtt számos új lehetőséget kínál a nagy- és kisvállalkozások számára, az import- és exporttevékenység nagy kihívásokkal jár. Legyen szó a külföldi partnerekkel való kapcsolatteremtésről, a stabil kapcsolat kialakításról, a nemzetközi fizetések kezeléséről, vagy arról, hogy van-e erőforrásuk más országok törvényeinek és előírásainak megértésére. A hazai KKV-k legfőbb kihívásai 3 csoportba sorolhatók, amelyekre mindenképp fel kell készülniük, mielőtt egy új piacra lépnek.

Nemzetközi fizetések kezelése

Mivel a határokon átnyúló B2B tranzakciók 2022-re várhatóan elérik a 150 ezer milliárd dollárt, a nemzetközi fizetések technológiája jelentős növekedési lehetőséget jelent az import- és export üzletágakban. Annak ellenére, hogy a világgazdaság 95%-át képviselik a KKV-k, általában korlátozottan férnek hozzá a bankok által a multinacionális vállalatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokhoz, valamint az alkalmazható kockázatcsökkentési stratégiákhoz. Az olyan rejtett költségek, mint a valutaváltási, valamint átutalási díjak, valamint a kedvezőtlenül alakuló árfolyamok, a nemzetközi fizetések során jelentősen megnehezíthetik egy vállalkozás életét.

A Deloitte legutóbbi tanulmányában a beszállítók 47%-a számolt be késedelmes fizetésekről, és a probléma a COVID-19 járvány óta csak súlyosbodott. A késedelmes fizetések gyakran pénzügyi stressz forrását jelentik a kisvállalkozások számára, akadályozva a növekedési kilátásokat és a pontos pénzforgalmi előrejelzést. A likviditási bizonytalanság pedig ellehetetleníti egy vállalkozás életét – mondta Henrik Gergely, az iBanFirst számlamenedzsere.

Fintech vállalatok nyújtotta lehetőségek

Ezért jelent jelentős előrelépést a fintech vállalatok térhódítása, akik rugalmas és testreszabott pénzügyi megoldásokat tudnak kínálni a KKV-k számára, ezzel növelve a lehetőségeiket. Azzal, hogy a KKV-k hozzáférhetnek valós idejű árfolyamokhoz, és a megfelelő időben végezhetnek tranzakciókat, közvetlenül hozzájárulnak a haszonkulcsuk javításához. Ilyen például a Paliszander Kft, amely 31 éve foglalkozik faipari gépek és szerszámok importálásával, az egyik piacvezető cég ezen a szakterületen. – Számunkra stratégiai fontosságú, hogy az árubeszerzéshez szükséges devizákat a lehető legkedvezőbb árfolyamon tudjuk elérni. Ebben a szolgáltatásban kiváló partner számunkra az iBanFirst. A kedvezőbb árfolyamon beszerzett deviza által versenyképesebb forint ár-listát tudunk kialakítani, vagy javítani tudjuk az ár-résünket – mondta Huszár Pál, a Paliszander Kft. ügyvezetője.

Szabályozási környezet

A multinacionális vállalatoknál szűkebb erőforrással rendelkező KKV-k számára a szabályozási környezet átvilágítása és az előírások ismerete, valamint azok betartása különösen idő- és költségigényes lehet. Azonban a külföldi értékesítést tervező vállalatoknak ismerniük szükséges az adott ország szabályozási környezetét. Érdemes tudni például, hogy mikor van szükség kiviteli engedélyre, kell-e vámot fizetni, pótlólagos szellemi tulajdonvédelmet biztosítani, vagy vannak-e olyan regisztrációs és azonosító számok, amelyeket külön kérelmezni kell (mint az európai VAT- vagy EORI-számok, vagy az Egyesült Államokban az ECCN-szám).

Ellátási lánc

Mivel az ellátási lánc bármely szakaszában előfordulhatnak esetleges zavarok, a sikeres nemzetközi üzleti tevékenységhez figyelembe kell venni a szállítási és logisztikai tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokat. A folyamat lehető leghatékonyabb racionalizálása érdekében elengedhetetlen a világos ellátási lánc, valamint releváns menedzsment stratégia megalkotása és elfogadása.

Az iBanFirst

Az iBanFirst egy nemzetközileg elismert pénzforgalmi intézmény, amely banki határokon átívelő pénzügyi megoldásokat nyújt vállalati ügyfelei számára. Az iBanFirst egy speciális online platformot biztosít a különböző deviza tranzakciók lebonyolításához. A vállalat olyan pénzügyi szolgáltatásokat kínál, amelyek teljes mértékben kielégítik egy kis-és középvállalkozás napi pénzügyi szükségleteit.

Az iBanFirst-öt Franciaországban alapították 2013-ban, a székhelye Belgiumban található. Jelenleg Franciaországban, Hollandiában és Németországban rendelkezik irodával. Az Európai Unió egész területén engedélyezett fizetési intézményként van jelen, Európa-szerte ügyfelek ezreit szolgálja ki. A PSD2 alapján pénzforgalmi intézményként engedélyezett és szabályozott, AISP és PISP akkreditációval rendelkezik, a SEPA által elismert és a SWIFT tagja. 2021 márciusában másodjára is felkerült a Financial Times leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listájára, ahol a 258 helyezést érte el. Ugyanebben az évben a Deloitte Technology Fast 50 Award verseny fintech kategóriájában, a leggyorsabban növekvő technológiai vállalat címet nyerte el Belgiumban. Magyarországon már több száz vállalati ügyfél használja a rendszert, a magyar nyelvű felület és kijelölt kapcsolattartó még gördülékenyebbé tesz a nemzetközi ügyleteket.

Szóljon hozzá!