ZETApress

hírportál

Nekünk elég a gáz!

Nem lehet olyan extrém hideg, hogy korlátozni kelljen a lakossági gázfogyasztást. A tárolókban lévő mennyiség mellé folyamatosan érkezik az utánpótlás Oroszországból és a hazai lelőhelyekről – mondta Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese.

A MEKH számos modellszámítást végzett a különböző hőmérsékleti forgatókönyvekre, és ez alapján nincs olyan ellátási helyzet, hogy korlátozni kellene a magyar lakossági földgázfogyasztást. A legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség, és bőséges a biztonsági tartalékunk is – hívta fel a figyelmet Ságvári Pál. A MEKH elnökhelyettese elmondta, a magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye, hőmérséklettől függően, átlagosan 3,5-4 milliárd köbméter, és jelenleg 3,7 milliárd köbméter, azaz nagyjából egy teljes fűtési szezonra elég mennyiség áll a tárolókban. A hazai tárolói készletszint folyamatosan nyomon követhető a MEKH honlapján.

Az elmúlt két év kiugró készletszintjét az Ukrajna és Oroszország között geopolitikai feszültségek a 2019 végén lejárt az orosz-ukrán tranzitmegállapodás, valamint a hazai ESZ célú hosszú távú szerződés hiánya indokolta. Ezek miatt a kereskedők 2019-ben és 2020-ban a szokásosnál több gázt tároltak be. Jelenleg azonban Ukrajna és Oroszország között él a tranzitmegállapodás, ráadásul az október végén megkötött hosszú távú orosz?magyar szerződés értelmében már nem Ukrajna, hanem elsősorban Szerbia felől érkezik hazánkba az importgáz. A déli betáplálási pont megnyitásával Magyarország kezelte az ukrán-orosz tranzitkockázatot.

Hazánk kiemelkedően magas készletekkel rendelkezik fogyasztásarányosan az unióban. Magyarországnál minimálisan többet csak Szlovákia és Ausztria tárolt be, de ők tranzitországok, így jellemzően nem csak a saját felhasználásuk okán tárolnak.

A fogyasztók téli ellátása három forrásból történik: a hazai kitermelésből, importból és a tárolókból. A hazai tárolókban lévő 3,7 milliárd köbméter gázból 2,8 milliárd a kereskedelmi készlet, ez elég lesz nagy hideg esetén is. De ha kell, ott a Nyugat-Európában unikumnak számító 0,9 milliárd köbméter stratégiai készlet is. Magyarország 2006 környékén, az ukrán-orosz gázvita miatt döntött úgy, hogy létrehozza a stratégiai gáztárolókat, amelyeket csak akkor használunk, ha valamilyen ellátási zavar keletkezik. A stratégiai készlet jó ideje megvan, de még nem kellett hozzányúlni – mondta Ságvári Pál hozzátéve: a magas készletszint és az orosz féllel kötött megállapodás kellő biztonságot ad a hazai fogyasztók ellátására.

A gázpiacon globális árkrízis alakult ki, de a magyar lakossági fogyasztó ebből semmit nem érzékel, mert a miniszteri rendelet fixen tartja az árat. Az Európai Unió országainak felében azonban az árak nincsenek rögzítve.

Szóljon hozzá!