ZETApress

hírportál

Utolsó út a Nagykörúton

Utoljára gördült végig a Nagykörúton tegnap délben a negyven éves Ganz-csuklós villamos. Búcsúját egy másik negyvenesnek, a 2040 pályaszámú negyvenedik Combino villamosnak köszönhette. Ezzel vált teljessé az új körúti járműpark, így az ipari csuklósokra nincs ott szükség tovább.

A Hungária kocsiszínben gyülekeztünk. A feldíszített régi villamos mellett állt a legújabb a frissen mázolt remízben. A járattábla helyén Ég veled, Nagykörút! ? feliratú emléktábla díszelgett, melyből mi is kaptunk örök mementó gyanánt. Hagyó Miklós főpolgármester és Antal Attila BKV-vezérigazgató jelenléte is emelte az ünnep fényét.

A főváros második embere arról beszélt, hogy a világ leghosszabb villamosával, az átépített peronokkal végleg megváltozott a körút arculata. Az új Combinókba nem csak a babakocsit tolók, de a kerekes székben gördülők is könnyen beszállhatnak, így valóban utas barát lett az új jármű a közösségi közlekedésben.

A vezérigazgató a búcsúzó villamosra emlékezett. Először a 2-es vonalán álltak ?67-ben forgalomba a kocsik, a Nagykörútra csak három évvel később, április 3-án kerültek. Nyolc évvel később, április 24-én már két csuklóst kapcsoltak egybe, s azóta is így közlekedtek.

A feldíszített jármű a Salgótarjáni úton indult el a körút felé. Az Orczy útnál szálltak le a fővárosi és vállalati vezetők, a sajtó utazott tovább a Népszínház utcában. A Blaha Lujza téren már utasok is felszállhattak, s őket hangosbemondón értesítették a kivételes alkalomról. A jármű a Móricz Zsigmond tér felé kanyarodott, s negyedóra alatt érte el a dél-budai végállomást.

A sárga villamos innen újra elindult a Moszkva tér felé. Félórás útján sokan szálltak fel rá. Igaz nem nosztalgiából, hanem dolgukra igyekezve vették igénybe az emberek. A Széna térnél nem kellett kordonná válnia, a pénteki túszejtés rég feledésbe merült. Az észak-budai végállomástól vett még fel utasokat a Blaha Lujza térig, majd visszatért a Hungária kocsiszínbe. Nyugdíjba nem vonulhat még. Lekerülnek a díszes feliratok, hogy egy másik vonalon, új járattáblával folytatódjanak dolgos hétköznapjai és ünnepnapjai.

Szóljon hozzá!