ZETApress

hírportál

Mobilkoncesszió a fogyasztókért

A gazdasági és közlekedési miniszter a minap tájékoztatta a GKM 900 MHz-es koncessziós szerződésre vonatkozó elsődleges ajánlatáról a Pannon GSM Távközlési Zrt-t és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt-t. A szerződések meghosszabbításának feltételéül szolgáltatónként tízmilliárd forint koncessziós díj befizetését, valamint a szélessávú lefedettség növelését szolgáló, egyenként húszmilliárd forint értékű beruházást jelölt meg. Amennyiben az ajánlattételt követő tárgyalások nem vezetnek eredményre, úgy új eljárás keretében dől el a frekvenciasáv hasznosításának sorsa, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A két szolgáltató 15 évre kötött, 900 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó koncessziós szerződése jövő év november 4-én lejár. A koncessziós szerződés értelmében a területet felügyelő miniszternek lehetősége van a koncesszió 7,5 évre szóló meghosszabbítására. A miniszter a koncessziós díj mértékét, valamint a szolgáltatók döntésének alapjául szolgáló követelményrendszert 18 hónappal a koncesszió időtartamának lejárta előtt köteles közölni. E kötelezettségének eleget téve, a miniszter tájékoztatta az érintett szolgáltatókat a szerződés meghosszabbításának feltételeiről.

A hét és fél évre szóló hosszabbítás feltételei: egyenként tízmilliárd forint plusz áfa koncessziós díj megfizetése még az idén, az elkövetkező két évben egyenként húszmilliárd forintértékű többletberuházás a mobil széles sávú fejlesztésére az infrastruktúrával gyengén ellátott területeken.

A koncessziós szerződés értelmében a feleknek augusztus 4-ig biztosított a lehetőség a megállapodásra. Ebben az esetben még az ősz folyamán sor kerülhet a szerződések meghosszabbítására, amely lehetőséget biztosít majd a hatékony sávfelhasználást és a frekvenciagazdálkodás mindenkori optimalizálását elősegítő későbbi módosításokra. Ellenkező esetben a Nemzeti Hírközlési Hatóság új, legfeljebb 15 évre frekvenciahasználati jogosultságot lehetővé tevő árverést vagy pályázatot ír ki. Az új eljárás nem érinti a jelenlegi koncessziók jövő novemberi lejáratát.

Szóljon hozzá!