ZETApress

hírportál

Ünnepelt a műszaki értelmiség

Az ötven éves Benkó Dixieland Band monstre koncertjével ért véget az első Magyar Műszaki Értelmiség Napja, melyet az ugyancsak fél évszázados Magyar Televízió élőben közvetített a Papp László Sportarénából. Teltház előtt csendültek fel az örökzöld slágerek, felléptek a korábbi zenészek. Örömzenét adtak a lelkes közönségnek.

A rendezvénysorozat ? mint korábban beharangoztuk – pénteken a Magyar Tudományos Akadémián indult. Az ötletadó Benkó Sándor Kossuth-díjas villamosmérnök itt még megjelent, de délután már nem vett részt a műegyetemi ünnepi ülésen. A százéves Központi épületben adta át Kiss Péter miniszter az új egyetemi zászlót Molnár Károlynak, a 225 éves egyetem rektorának, míg tőle az új kari zászlókat a nyolc kar dékánja vehette át alapításuk sorrendjében.

Az Építőmérnöki Kar 1782-ben, a Gépész- 1871-ben, az Építész- és a Vegyész- 1873-ban, a Villamos- 1949-ben, a Közlekedés- 1951-ben, a Természettudományi és a Társadalomtudományi pedig 1998-ban alakult. A különböző színű és ábrájú új kari zászlókat is a BME egykori hallgatói tervezték.

Egyetemi díszpolgári címek átadására is sor került először az egyetem életében. Az egyik kitüntetett Habsburg György nagykövet, a Magyar Vöröskereszt elnöke lett. Ősei között találjuk József nádort, kinek nevét az egyetem is viselte egy ideig a XIX. században. A másik díszpolgári címet Martin Winterkorn, a VW konszern elnöke vehette át.

Gyurcsány Ferenc kormányfő levelében azon kesergett, hogy a magyar tudósoknak nem külföldön kéne szerencsét próbálni, nem kéne nyelvüket és nevüket megváltoztatni azért, hogy karriert érhessenek el. A hazai állapotokat kéne úgy megjavítani, hogy a külföldi tőke szívesen jöjjön ide, s a magyar értelmiség itt futhasson be karriert. Erre adott érdemi választ az VW elnöke azzal, hogy a győri Audi Gyár együttműködik a Műegyetemmel, s bevonja a jövő mérnökeit a kutatási programba. Épp aznap nyitotta meg a cég budapesti beszerzési központját, melyről a kormányfővel is tárgyalt a Parlamentben.

Az Audi erősen reklámozta magát az egyetemen. Fotósai céges mellényben dolgoztak a dísztermi bélyegbemutatón, míg az elnököt rendőrségi kísérettel Audi flotta szállította. Nem csak a konvojt vezető és oszlopzáró rendőr kocsik voltak Audik, de a fél tucatnál is több fekete luxusautó is az volt. Négy óra után távoztak az egyetemről. Nagyjából akkor, amikor a Széna téri túszdráma megkezdődött.

Műegyetemről a Parlamentbe

A Díszteremben a Magyar Posta új bélyegbenyomásos képeslapot helyezett forgalomba, mely a százéves Központi épületet ábrázolja, és utal a 225 éves évfordulóra is. A 107 forintos lap tartalmazza a 62 forintos bérmentesítési díjat is a postai szolgáltatásért, magyarán a címzetthez juttatásért. Kiss Péter miniszter ? úgy is mint öregdiák ? a postai vezérigazgató-helyettes asszonnyal együtt végezte el a bélyeg kibocsátását.

Szombaton a Parlament Felsőházi termében folytatódott az ünnepségsorozat. Mandúr László mérnök-közgazdász az Országgyűlés alelnökeként biztosította jelenlévőket arról, hogy rövidesen törvény születik május 5-nek a Magyar Műszaki Értelmiség Napjává nyilvánításáról. Gondos Géza, az 59 éves MTESZ elnöke arról beszélt, hogy a jövő évi ünnepségeket gyémánt jubileumuk záróeseményeként szeretnék megszervezni. A négy napos május 1-jei ünnepen erre bőven lesz is lehetőség. Végezetül a Vadászterembe invitáltak bennünket, hogy a fogadás előtt meghallgassuk a rektori pohárköszöntőt.

A Vadászteremben minden volt, csak pezsgőspohár nem, meg alkohol. A pincérek elmondták, hogy tőlük ilyet nem is rendeltek a szervezők. A résztvevők fele már falatozott, amikor Molnár Károly gépészmérnök elmondhatta köszöntőjét. Pezsgő nem lévén, koccintás helyett megtapsoltuk, ami pohárköszöntőknél nem szokás. A mérnökök józan emberek ? mondta később a rektor úr, miközben együtt kóstoltuk a finomságokat ?, s pohárral a kézben amúgy is nehéz lett volna tapsolni. Ebben aztán mindannyian egyetértettünk az asztaltársaságban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Áthallás a Csinibabában?

Szóljon hozzá!