ZETApress

hírportál

Lő-konténer Kecskeméten

A hétvégi kecskeméti repülőnapon mutatta be egyedülálló mobil katonai lő-konténer fejlesztését a Continest. A társaság a lőtér rendszert a Magyar Honvédséggel közösen fejlesztette – tudtuk meg sajtósaiktól.

Bemutatta egyedi fejlesztésű, telepíthető mobil katonai lő-konténerét a Continest Technologies Zrt. a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató keretében. Az innovatív konténertechnológiával foglalkozó társaság a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetével közös kutatási-fejlesztési projektként építette meg a mobil lőtér rendszert, amely a Magyar Honvédség és a Continest közös szellemi tulajdona. A 260 millió forint értékű fejlesztés keretében a Continest egy olyan, összecsukható konténertechnológiára épülő, páncélozott és hangszigetelt lőteret alakított ki, amely világszinten is egyedülállónak számít.

Sikeresen debütált a Continest Technologies Zrt. egyedi fejlesztésű, telepíthető mobil katonai lőkonténer fejlesztése a 2021-es kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A társaság a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetével együtt végezte a fejlesztést, amelynek során egy olyan mobil katonai lőtér rendszert alakítottak ki az innovatív konténertechnológia segítségével, amely biztonságos környezetben kínál lehetőséget a lőgyakorlatok elvégzésre. A mobil katonai lőkonténer a toborzást és a hazafias nevelést is támogató új kiképzési rendszerként is hatékonyan használható. A 260 millió forint értékű fejlesztés világviszonylatban is egyedülállónak számít.

A lőtérkonténer kialakításához 6 darab összecsukható, új fejlesztésű Continest-konténert használtak, amelyek egyedi módon hangszigeteltek, illetve páncélozottak. A Continest-konténerekre jellemző modularitás és a gazdaságos szállíthatóság a lőtérkonténer esetén is igaz, ugyanis a lőtér a lő-távot biztosító összecsukható moduloknak köszönhetően 3 nyerges vontató platós pótkocsival vagy 5, egyenként 20 lábas oldalrakodó konténerszállító segítségével könnyedén áttelepíthető. A lőtér rendszer jellegzetessége, hogy jelenleg 15 méteres lő-távot biztosít a statikus és dinamikus lövészethez, ugyanakkor a moduláris kialakításának köszönhetően ez tetszőlegesen növelhető.

A lőtér kialakítása során a társaság külön ügyelt a végfelhasználók biztonságára, ezért a lőtérkonténer 360 fokban körbepáncélozott (5mm ARMOX 600T), belső felületei pedig teljesen gurulat-mentesítettek, így az használat közben megvédi a lőtérben és az azon kívül tartózkodókat a vétlen lövések okozta sérülésektől. A páncélzat emellett megakadályozza a szándékos kilövést is, amely lehetővé teszi, hogy lakott területen is használják. A páncélozott modul mellett a hangszigetelés is fontos szempont volt a fejlesztés során, ezért a konténerben egyedi, kifejezetten a lövések zajának csökkentésére tervezett hangelnyelő falszerkezetek kialakítására került sor, ily módon a lőtér nem okoz különösebb zajt.

A mobil katonai lőtérkonténer bemutatásán túl a Continest további 15 darab CN20-as konténerrel segítette a kecskeméti repülőnap egyes helyszíneit, így az összecsukható konténerek felhasználásával valósult meg például az információs pult, az ajándékbolt és a bemutató stand is a repülőnapon.

Az innovatív technológiánk lehetővé teszi, hogy az ideiglenes infrastruktúra területén folyamatosan új szegmensekben vessük meg a lábunkat. A katonai termékek fejlesztése már régóta fontos fókuszterülete a Continestnek, a mobil katonai lő-térkonténerrel pedig, úgy gondolom, hogy tovább erősíthetjük pozícióinkat a védelmi-ipar területén. A Magyar Honvédséggel közösen fejlesztett projekt a kecskeméti repülőnapon debütált, ahol több ezer érdeklődőt vonzott a technológia. A napokban átadott saját gyárunk lehetővé teszi, hogy a lő-konténert akár sorozatban gyártsuk részben a Magyar Honvédség, részben a külföldi ügyfelek számára – mondta el Kis-Márton Vidor, a Continest Technologies alapító-vezérigazgatója a projekt kapcsán.

A mobil katonai lőtér további jellemzői:

12 órán belül áttelepíthető és beüzemelhető.

A lő-térkonténerben egyidejűleg 4 fős statikus vagy 1 fős dinamikus lőgyakorlat hajtható végre.

A Magyar Honvédség teljes kézifegyver palettája használható a lőtérben hadi-lőszerrel, kivéve páncéltörő és nyomjelzős lőszert.

Egyedi, kifejezetten a lövések zajának csökkentésére tervezett hangelnyelő falszerkezetének köszönhetően a lőtértől 10 méterre a lövészaj maximum 50 decibelt ér el, amely az átlagos utcazajnál halkabb, így a lakosság zavarása nélkül használható kora reggeltől késő estig.

Önálló szerkezeti egységet alkot a légkezelő konténer, amely egy 20 lábas konténerbe épített komplex légtechnikai rendszer. Ez biztosítja a lövéskor keletkező lőporgázok elszívását, friss levegő-befújását és a lőtér fűtés-hűtését.

A lő-szektorból vezényelhető maximum 4 fő lövészete. Szintén innen vezérelhető a légkezelő berendezés, a fényeffektusok, illetve itt tárolhatók biztonságosan a fegyverek és a lőszerek.

A lőtér végén önálló, 20 lábas konténerben került kialakításra a 10 mm-es Armox 600 T-lemezből készült lövedékcsapda és elszívó egység.

A lövedékcsapda hatékonyan elnyeli a becsapódó lövedékek energiáját és azokat üríthető tálcákba tereli, így ez a nehézfémek belégzésének veszélye nélkül karbantartható.

A Continest Technologies Zrt.

A 2019-ben alakult ideiglenes infrastruktúra megoldásokat kínáló magyar vállalat árbevétele tavaly több mint 820 millió forint volt, míg a társaság konténerflottájával az elmúlt években csaknem 750 bérbeadás történt összesen 15 európai országban.

A társaság elsősorban unikális kialakítású, összecsukható konténerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A Continest-konténerek több szegmensben is felhasználhatók, így például a védelmi- és hadiiparban, az egészségügyben, a rendezvényiparban, a lakhatásban, az oktatásban, az építkezéseken és az irodapiacon is. A társaság fejlesztésében legyártott fenntartható és környezetbarát konténerek a kialakításuknak köszönhetően 80 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, illetve a logisztikai költségeket.

Szóljon hozzá!