ZETApress

hírportál

Tanyasi találkozás

Kalandos programokkal szórakoztatták az érdeklődőket július 29-től augusztus 01-éig csütörtöktől vasárnapig a Tanyán élő családok II. országos találkozóján – tudatta Sárréti Anita PR menedzser. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Második alkalommal szervezték meg a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluban a Tanyán élő családok országos találkozóját, melyre nemcsak tanyán élő családokat vártak. Az eseményt a Magyar Családi Gazdaság öko-tanyáján rendezték meg. Az ország különböző pontjáról érkező tanyán élő családok, lovas csapatok és látogatók már a rendezvény kezdetétől részt vettek a találkozón. Visnyeszéplakról, a bakonyi Tűzkövesbörc tanyáról, Imoláról, Gömörszőlősről, Alsószuháról, Bogádról, a Káli-medencéből és a Szentendrei-szigetről érkeztek tanyán élő és gazdálkodó családok a rendezvényre.

Az esemény szakmai programjain a tanyafórumok a fenntartható gazdaság kiépítése, permakultúra a gyakorlatban témakört vitatták meg. A szakmai konferencia témája a rövid ellátási lánc volt, valamint az ehhez kapcsolódó szoftver fejlesztés, amely a kérdések és hozzászólások miatt a tervezett egy óra helyett egy egész délutánt betöltő eseménnyé vált. A családdal érkezők számára az őshonos állatok kiállítása és vezetéses bemutatója, valamint a muzeális mezőgazdasági gépek és szerszámok kiállítása volt a legérdekesebb. A rendezvény gasztronómiai kínálata is különleges volt – a kakukkfüves szürkemarha hamburger mellett mangalica sült kolbász, sült öko-vega tál és juh ételek: juhpaprikás, gulyás leves és juh vadas, valamint a különleges gyógynövény szörpök várták a látogatókat és lovasokat.

Az egész hétvégét átívelő lovas programok egyik fő eseménye az összetett Huculösvény verseny volt, amely már pénteken megkezdődött. Az első versenyszám, amelyben a hucul fajtájú lovak, tenyésztőik és felvezetőik összemérhették tudásukat a málhás verseny volt, melyet végül a bakonyi Tűzkövesbörc tanya lovai és felvezetői nyertek. A pénteki napot a Greenfields együttes ír népzenei és néptánc bemutatója, a Dobogókő együttes folk-rock nagykoncertje és hajnalig tartó moldvai táncház zárta.

A szombati nap a Baranta – magyar harcművészet bemutatójával kezdődött. A Buda Baranta Egyesület látványos harcművészet-haditorna bemutatóján karikás ostor párbajt, botos küzdelmet, pusztakezes birkózást mutattak be a barantások, majd a látogatók maguk is próbára tehették a karikás-ostorokat, szablyákat és egyéb fegyvereket. Ezután 12 fős alakzatlovaglást láthatott a közönség a Magyar Család gyermeklovasaitól, majd a Lovas Legények haditorna bemutatóját tekinthették meg a látogatók, amelyben 8-10 éves ifjú lovasok dobtak hajítócsillagot, kelevézt, szúrtak gyűrűt lóhátról vágtában. Nem maradt el ezen a hétvégén a Köböre lovas nomád ügyességi csapatjáték sem, melyet ez alkalommal a Pécsről érkező Déli Gyepűvédők ifjúsági és a Magyar Családi Gazdaság gyermek lovasai mutattak be az érdeklődőknek.

A kutya és gyermek gazdája szépségversenyére szép kislányok jelentkeztek szép kutyáikkal, nehéz feladatot adva a zsűri számára. Az első helyezettnek járó Kósa Klára, keramikus művész által felajánlott kerámia tányért végül Gyimesi Ági és komondor fajtájú kutyája nyerte, de a zsűri kiemelte, hogy minden résztvevő érezze magát helyezettnek, hiszen aranyos kutyák és még aranyosabb gazdáik között valójában lehetetlen rangsorolni. Ezt követte a magyar kutya-fajta bemutató, dr. Magyar Gábor rendkívül informatív vezetésével, amelynek egyik fő célja a kiváló magyar fajtájú kutyák népszerűsítése volt. Ezen a napon is folytatódott a huculösvény verseny, a második fordulóban a huculok súlyhúzó képessége került megmérettetésre. Az első helyezett Gorál Csergő közel 700 kg-t húzott el Ferenc Csaba felvezetésével.

Szombat este Tóth Gabi fantasztikus koncertjére került sor, amelyen Gabi nagy sikert aratott jazz-rock stílusú főként erdélyi népdalaival.

A vasárnap fő attrakciója a Huculösvény verseny 3. fordulója volt, a lovas ügyességi terepverseny. Erre az alkalomra 63 lovas érkezett az ország különböző pontjáról, és mérte össze lovastudását a közel 3 km-es, 25 akadályból álló pályán, amely tartalmazott számos mozgó pallót, dunai vizes akadályt, idomítási feladatot és ugró akadályokat. A legfiatalabb induló 7 esztendős volt, a legidősebb ló pedig 25 éves. Nemhiába az elmúlt sok év tapasztalata, a gyermek kategóriát a Magyar Családi Gazdaság legtapasztaltabb huculjának, Pitykásnak nyergében nyerte meg Magyar Bercel. A haladó gyermek kategória győztese Hagymási Petra lett Hroby Obszidián nyergében, a felnőtt kategória győztese pedig Buzogány Lajos Prislop Kösöntyű nyergében. A huculösvényt egy nyitott kategóriájú terep verseny követte, amelyben egyéb fajták is bemutathatták képzettségüket, a gyermek kategória győztese Nagy Kozár Petra volt Herceg nyergében, a felnőtt kategóriát Ecker Máté nyerte Koheilan Szajkó Torda nyergében.

A lovas versenyek győzteseinek a díjat Vitályos Eszter államtitkár és Sajtos Sándor tahitótfalui polgármester adta át. A vasárnapot a szürkemarha gulya és a racka nyáj behajtásával zárták. A rendezvény szakmai együttműködő partnere dr. Nagy István, agrárminiszter és az Agrárminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat volt.

Szóljon hozzá!