ZETApress

hírportál

Gödöllői tanévzáró

Sikeresen zárult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem első tanéve. A MATE Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülésére délelőtt került sor az intézmény gödöllői, Szent István Campusán. Fotóink a Pro Negotio Universitatis kitüntetésben részesült Balázs Gusztáv, a MATE Médiaközpont szerkesztő-újságírója felvételei.

Az ünnepi ceremónia dr. Gyuricza Csaba rektor köszöntőjével vette kezdetét, majd a doktorrá avatással, a habilitációs oklevelek átadásával, valamint az egyetemi címek és kitüntetések kiosztásával folytatódott. Az érintettek a járványveszélyre tekintettel kísérő nélkül jöhettek és tartanunk kellett a biztonsági távolságot.

A 2020/2021-es akadémiai év befejezése alkalmából dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte az elmúlt tanév különlegességét, miszerint megszületett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely magával hozta az agrár-felsőoktatás szükségszerű megújulását, megteremtve ezzel a hazai agrár-felsőoktatás fejlesztését, modernizálását. – Az integráció pozitív hatásai már érezhetők, hiszen ma már senkinek sem kérdés az, hogy a stratégiai ágazat számára képez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakembereket valamennyi területre – hangsúlyozta beszédében dr. Gyuricza Csaba.

Az intézmény rektora a megvalósult célok mellett ismertette jövőbeli terveit is. – Megbízásom ideje alatt el szeretném érni, hogy az agrár- és élettudományok terén az Egyetem Európa legjobbjai között régiós tudásközponttá váljon. Lényegesnek tartom, hogy erősödjön az agrárium presztízse a fiatalok körében, növekedjen a külföldi hallgatók aránya – számolt be a tervekről a vezető.

Az idei tanévben 109 doktorandusz hallgató szerzett PhD fokozatot agrárműszaki tudományok, állattenyésztés tudományok, biológia tudományok, élelmiszer-tudományok, gazdálkodás- és szervezéstudományok, környezettudományok, növénytermesztési és kertészeti tudományok, valamint regionális tudományok tudományágakban, akik az ünnepség keretében vették át oklevelüket. Ezután a habilitációs oklevelek átadása került sorra – ebben az évben 11 fő nyerte el a habilitált címet -, majd a rendezvény a Kosáry Domokos-díjak átadásával folytatódott.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szenátusa örökös rektor emeritus címet adományozott az Egyetem élén legalább két ciklust betöltő és az intézmény működését továbbra is segítő korábbi rektorok számára, ezt a címet prof. dr. Horn Péternek és prof. dr. Szendrő Péternek adományozták.

Az ünnepség zárásaként a Pro Negotio Universitatis kitüntetések átadására, a címzetes egyetemi tanári kitüntetések kiosztására, valamint magas rangú állami és miniszteri elismerések átadására került sor. Kulturális programról a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet három hallgatója gondoskodott tanáruk zongorakíséretével, ahol a friss Kossuth-díjas Cseke Péter színművész, rendező is oktat. (A Kaposvári Campuson délelőtt volt a diplomaosztó.) Az ünnepi fogadás a Rektori Díszteremben dr. Gyuricza Csaba rektor pohárköszöntőjével indult.

Szóljon hozzá!