ZETApress

hírportál

Húsvéti ellenőrzések

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a húsvéti ünnepeket megelőzően koncentrált ellenőrzéseket végzett a kereskedelemben elsősorban a forgalmazási körülmények, a fogyasztói tájékoztatás területén a vásárlói megkárosítások és a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése érdekében.

Az ellenőrzés eredményei alapján elmondható, bár a kifogásolási arány nőtt, a jogsértések súlya, a kirívó esetek száma csökkent. Az ellenőrzések elsősorban a következő témakörökre terjedtek ki: vásárlói megkárosítások kiszűrése próbavásárlások segítségével; akciós újságokban, plakátokon megjelentetett kedvezményes áraknak való megfelelés ellenőrzése; a polccímkén feltüntetett termékmegnevezések megfelelőségének ellenőrzése; egybecsomagolt, akciós áron hirdetett csomagokkal kapcsolatos ellenőrzések.

A felügyelőségek csak az ünnepeket megelőző másfél hétben közel 700 helyen végeztek ellenőrzést, a vizsgált üzletek közül 51%-ában találtak jogszabálysértést. A felügyelőségek 7,6 millió forint bírságot szabtak ki a jogértések miatt.

A jellemző hiányosságok a következők voltak: hiányos árfeltüntetés, egységár feltüntetésének hiánya. Az összecsomagolt termékeken elhelyezett Ajándék-felirat nem érvényesült, pl: a próbavásárolt leveskockán az alábbi feliratot helyezték el: 4 kocka ingyen! ? ezzel szemben az ingyenes termékért 35 forintot számítottak fel; kettőt fizet, hármat vihet ? mindhárom termékért teljes árat számítottak fel, 4+1 ajándék-matricával ellátott akciós összecsomagolt élelmiszer termékesetén megállapítást nyert, hogy ha a vásárló az 1db-os kiszerelésű termékből vásárol öt darabot, kevesebbet fizet, mint a 4+1 ajándék megvásárlása esetén.

Téves ártájékoztatás: pl. próbavásárolt tasakos instant kávékeverék esetében a termék értékesítési helyén elhelyezett akciós tájékoztató táblán 469 forint eladási ár szerepelt, ezzel szemben a pénztárban 662 forintot számítottak fel, a többletszámítás mértéke: 193 forint. Húsipari termékek ? csomagolóanyag súlyának belemérése a termék árába (a forgalmazás során a leggyakoribb hiba); vásárlói megkárosítás (a Dél-Dunántúlon pl. 10 esetben összesen 1755 forintértékben); megtévesztő termékmegnevezés ? ezen a területen jelentős javulást tapasztaltak a felügyelőségek munkatársai, ma már az üzletekben is jellemző a korrekt tájékoztatás. Ellenpélda: kakaós tejmasszából készült üreges figura megnevezése a polccímke szerint Csokoládényúl. A fiatalkorúak dohánytermékkel és alkoholtartalmú itallal való kiszolgálása minden második ellenőrzött üzletben megtörtént, a kifogásolási arány ezen a területen 50%-os volt.

Az NFH az ünnepeket megelőző tavaszi időszakban laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéseket végzett csecsemő- és kisgyermek ruházati termékekkel, illetve fajátékokkal kapcsolatban. Az már most látható, hogy mindkét termékterületen sok a biztonsági probléma, a vizsgálatok és az eljárások folyamatosan zajlanak, az első eredményeket előreláthatólag a jövő héten közöljük ? írta Klíma Katinka.

Szóljon hozzá!