ZETApress

hírportál

Alapkőletétel Szegeden

Közel egymilliárdos beruházás indult az SZTE-n. Letették a Mérnöki Kar új épületének alapkövét. Alig több mint 200 nap múlva állni fog a Szegedi Tudományegyetem új gyakorlati oktatási központja a Moszkvai körút 9. szám alatt, melynek építésében innovatív építészeti és gépészeti megoldásokat alkalmaznak majd.

Délelőtt 11-kor került sor az ünnepélyes alapkőletételre, amely házigazdái Szabó Gábor, az egyetem rektora és Varga Mihály, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. elnöke voltak.

A beruházás alapkőletételén Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: a kormány az elmúlt 20 év legnagyobb vidéki felsőoktatási fejlesztése előtt nyitotta meg az utat az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaival. Összesen 55,4 milliárd forint uniós támogatás révén 13 vidéki egyetem és főiskola fejlesztheti infrastruktúráját és szolgáltatásait, hogy azok a XXI. század kihívásainak is megfeleljenek. Hozzátette: az uniós pályázatokból nem csupán a felsőoktatási intézmények profitálhatnak, Csongrád megyében például eddig 2400 eredményes pályázat született, ezek összesen csaknem 324 milliárd forint uniós támogatásban részesültek.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának legújabb szárnya közel 750 millió forint uniós támogatással, összesen 920 millió forintból valósul meg. Ez része annak a projektnek, amely során a Szegedi Tudományegyetem 6,4 milliárd forinttámogatással, összesen 7,7 milliárd forintból valósítja meg infrastrukturális beruházásait. Az uniós forrásoknak köszönhetően az egyetemnek lehetősége lesz, hogy fejlessze az oktatással, kutatással és vállalkozással kapcsolatos eszközparkját.

A Mérnöki Kar új épületének megépítésével mintegy 3300 négyzetméteren, illetve a már meglévő létesítmény részleges átalakításával a Szegedi Tudományegyetem új gyakorlati oktatási központja jön létre. Új kutatási helyiségeket, laborokat alakítanak ki, felújítják és lecserélik a nyílászárókat. A korszerű oktatási körülmények hozzájárulnak majd az intézmény vonzerejének növekedéséhez, illetve ahhoz, hogy a versenyképes tudást szerzett, friss diplomával rendelkező fiatalok könnyebben helyezkedjenek el a munkaerő-piacon.

Csongrád megyében eddig 2400 alkalommal pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A megye összesen csaknem 324 milliárd forint uniós támogatásban részesült ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Az alapkőletételkor az egyetemi alapító okiratának másolatát, az épület jogerős építési engedélyének másolatát, az ünnepségre meghívott vendégek által szentesített okiratot, valamint a Dél-magyarország mai és a Szegedi Egyetem legutóbbi, március 29-i számát helyezték a tégelybe. Az ünnepélyes keretek között lezajlott eseményen az államtitkár mellett részt vett Bodor Dezső, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke és Véha Antal, a Mérnöki Kar dékánja is.

A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése című pályázat támogatásával, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósul meg a közel egymillió forintos beruházás. Az új épületben a Mérnöki Kar gyakorlati tanszékei kapnak majd helyet, számos laborral és gyakorlati oktatási helyszínnel ? tudatták az egyetem sajtósai.

A projekt kapcsán a nyertes beruházó ? a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. ? innovatív gépészeti és építészeti megoldásokat valósítanak meg: Szegeden első alkalommal fogják a Planibel Tri üvegtechnológiát használni, ezáltal példaértékű lesz az épület hőháztartása. Geometrikus hűtést/ fűtést, valamint ledvilágítást és saját mini szolár rendszert (napelemet) fognak alkalmazni, automatikus lesz az épület és a tetősík ablakok árnyékolása, ezenkívül ? köszönhetően a modern kivitelezésnek ? mind a hűtés-fűtés, mind a világítás tanulmányozható lesz működés közben.

Szóljon hozzá!