ZETApress

hírportál

Együtt az öt centrummal

Az ország összes agrárszakképző centrumával megállapodást kötött a MATE. A közép- és felsőfokú agrárképzés gyakorlati és elméleti tudásának javítása érdekében lépett szakmai partnerségre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az öt agrár-szakképzési centrum.

A kooperáció értelmében a felek közösen vállalják a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szakember-utánpótlásának biztosítását, továbbá az együttműködés kitér az okleveles technikusképzés tantervi kereteire és az oktatott ismeretanyagok felsőoktatási tanulmányokba történő beszámításának rendszerére.

Délután a Gödöllői Királyi Kastély Barokk-termében ünnepélyes keretek között került aláírásra a MATE és az öt agrár-szakképzési centrum közötti együttműködés dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és dr. Nagy István agrárminiszter jelenlétében. Az együttműködés értelmében a felek a közép- és felsőfokú agrárképzést jelentősen javítják a tanulók és hallgatók elméleti és gyakorlati tudásának fejlesztése érdekében.

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozó szakemberek utánpótlása kiemelt stratégiai feladat. Ennek egyik módja, hogy hidat képezünk a közép- és felsőfokú szakképzés intézményei között, illetve összehangoltan, a piac elvárásainak megfelelően emeljük a képzési színvonalat ? nyilatkozta az aláírás kapcsán dr. Csányi Sándor kuratóriumi elnök.

Az eseményen Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében. – Nálunk tanul az agrár-szakképzésben résztvevő összes tanuló csaknem 70%-a, több mint 12 ezer diák – tette hozzá. Kifejtette, hogy tavaly óta a tárca által fenntartott 56 szakképző intézmény öt centrumban kezdte meg a tanévet, amelyek helyi szinten adnak választ a gazdaság igényeire. A most létrejött megállapodás még magasabb szintre emeli az intézmények együttműködését, a szervezeti működés minőségének javulását és az összehangolt munka hatékonyságát – emelte ki a miniszter.

A 2020. július elsejétől létrejövő Közép-magyarországi Agrár-szakképzési Centrum, az Északi Agrár-szakképzési Centrum, az Alföldi Agrár-szakképzési Centrum, a Déli Agrár-szakképzési Centrum, valamint a Kisalföldi Agrár-szakképzési Centrum az ország különböző területeit lefedve segítik majd a pályaorientációs és tehetséggondozási tevékenységet.

Az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulók megismerjék az adott ágazat felsőfokú követelményrendszerét, elősegítve a szakterületen az életpályamodelljük kialakítását, továbbá az okleveles technikus képzés nyújtotta többletpontok segítségével a diákok könnyebben nyerhetnek felvételt a szakirányú felsőoktatási képzésbe, így a technikumban megszerzett gyakorlati tudással elhivatott szakemberek kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat – hangsúlyozta prof. dr. Gyuricza Csaba rektor az együttműködés kapcsán.

A MATE a megállapodásnak köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy értékelje a centrumok tanüzemeiben meglévő gyakorlati lehetőségeket, a hallgatók számára üzemi gyakorlatokat, bemutatókat, szakmai kísérleteket és feldolgozási órákat tartson.

Szóljon hozzá!