ZETApress

hírportál

Közgazdászok az ELTE-n

Megalakult az ELTE 9. kara: a Gazdaságtudományi Kar. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa mai ülésén támogatta, hogy a 2017-ben létrejött Gazdálkodástudományi Intézet 2021. augusztus elsejétől karrá alakuljon – tudatta az ELTE Kommunikáció.

A hazai felsőoktatás példa nélküli sikertörténetét írta az ELTE a gazdaságtudományi terület kiépítésével, fejlesztésével. Az ELTE Szenátusa és 8 jelenlegi kara egyhangú határozattal Gazdaságtudományi Karrá (GTK) alakította a korábbi Gazdálkodástudományi Intézetet (GTI), az egyetem 386 éves történelmének legújabb jelentős fejlesztéseként.

Öt éve az ELTE hallgatóinak még csak mintegy 1%-a tanult a gazdaságtudományi területen, ez az arány ma már 15%. Rövid idő alatt a hazai közgazdászképzés egyik első számú szakmai műhelye épült ki. Megalakult a Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola, és a két nagy hazai szakegyetemet is megelőzve ma már itt tanul a legtöbb gazdasági mesterképzési hallgató. Alapszakos hallgatói a kiválósági mutatók alapján – szakterülettől függetlenül – a hazai élbolyhoz tartoznak.

Mivel már az elődszervezet GTI-t is a hazai egyetemi karok mezőnyében tartották nyilván, az a különös helyzet állt elő, hogy a most hivatalosan is megalakuló kar az ország 150 kara közül rögtön a tíz legnagyobb közé tartozik, egyben a legnagyobb mesterképzési központ is hazánkban.

Bár 1920-ban az ELTE jogelődjén jött létre az első magyarországi közgazdaság-tudományi kar, a képzés 1934-ben az első magyarországi egyetemi integráció keretében a Műegyetemre került, majd 1948-ban önállósodott. Az ELTE Szenátusa 2017. május 29-i ülésén fogadta el az egyetem gazdaságtudományi oktatási-kutatási fejlesztési tervét, majd megalapította a rektor alá tartozó, kari önállóságú Gazdálkodástudományi Intézetet (GTI). Így négy év leforgása alatt sikerült újra felépíteni a közgazdasági képzést az ELTE-n.

Szóljon hozzá!