ZETApress

hírportál

Új vezér a Siemensnél

Vezetőváltás a hazai Siemensnél: Jeránek Tamás lesz a Siemens Zrt. új elnök-vezérigazgatója – tudatták sajtósaik. Május 1-jétől Jeránek Tamás veszi át a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját. Dale A. Martin 11 kiemelkedően sikeres év után, alapos előkészítést követően, saját döntésére köszön el a vállalattól.

Jeránek Tamás (50), a Siemens új elnök-vezérigazgatója 2012 óta dolgozik a Siemens Zrt-nél, a Digital Industries terület vezetőjeként, és 2020 óta a cég igazgatósági tagja. A szakember menedzsmentje alatt megtöbbszöröződött a vállalat egyik zászlóshajójának számító üzletág forgalma, duplázódott a területen dolgozó munkavállalók létszáma, és nagyszabású digitalizációs projekteket vittek végbe több nagy autóipari, gumiipari, gyógyszeripari, vegyipari, fémipari és cementipari megrendelőnél. Jeránek Tamás a siemenses karrierje előtt saját cégét irányította, és multicégnél töltött be vezetői pozíciókat.

A Siemens több mint 130 éve van jelen Magyarországon. A cég mindig a fejlődést szolgálta, ez a jövő útját is kijelöli. Ügyfeleink mostani célkitűzése a digitalizáció erősítése, az ipar 4.0 víziójának gyakorlati megvalósítása. Feladatomnak tekintem, hogy ügyfeleink versenyképességének növelését a legjobb megoldásokkal támogassuk, hogy kihasználhassák a valós fizikai és digitális világ összekötésének előnyeit – jelentette ki a cég leendő elnök-vezérigazgatója. Diplomáit a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán és a Corvinus Egyetemen szerezte. Társadalmi munkában az Óbudai Egyetem Konzisztóriumának tagja. A szakember családos, két gyermek édesapja, hobbija a sport.

Dale A. Martin (64), a Siemens Zrt. jelenlegi vezérigazgatója nyugdíjba vonul. Irányítása alatt a vállalat az ipari digitalizáció, az automatizálás és az innováció kiemelkedő szereplőjévé vált a magyar piacon. Vezetésével a Siemens kulcsrakészen átadta az ország leghatékonyabb, kombinált ciklusú erőművét Gönyűn, Vectron mozdonyokat szállított a GYSEV-nek. Az ipari innováció, oktatás és fenntarthatóság elkötelezett, aktív támogatójaként meghatározó szerepet játszott a repülőgépek elektromos hajtásrendszerének kifejlesztését célzó siemenses kutatás-fejlesztési program sikerében, közép- és felsőfokú duális képzési programok magyarországi elindításában, valamint fenntarthatósági és környezetvédelmi kezdeményezések megvalósításában a Siemens budapesti telephelyén.

A gazdasági együttműködés aktív szereplőjeként 2013-2019 között három cikluson keresztül töltötte be a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöki pozícióját, elnökségének továbbra is tagja. 2020-ig négy éven át volt tagja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének, 2017 óta tagja a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak. Kiemelkedő tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el, legutóbb 2021-ben Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki.

A Siemens az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül világszerte, így Magyarországon is. Ezért úgy döntöttem, hogy az új fejezet kezdetére átadom a stafétabotot Jeránek Tamásnak, aki a vállalatot a digitalizáció következő, felgyorsuló időszakába viszi át. Minden jót kívánok neki az előtte álló kihívásokhoz, köszönetet mondok partnereinknek és a Siemens csapatának az évek óta tartó szoros és eredményes együttműködésért – mondta a leköszönő Dale A. Martin.

A Siemens több mint 130 éve Magyarországon

A Siemens AG a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely a mérnöki kiválóságot, az innovációt, a minőséget és a megbízhatóságot képviseli világszerte immár több mint 170 éve. A vállalat fókuszában világszerte az épületek és az energiaelosztási rendszerek intelligens infrastruktúrája, valamint a folyamat- és diszkrét gyártás automatizálása és digitalizálása áll. A Siemens oly módon kapcsolja össze a digitális és a valós fizikai világot, amely egyaránt biztosít előnyöket az ügyfelei és a társadalom számára. A Siemens Mobility-n keresztül – amely a vasúti és közúti szállítás intelligens mobilitási megoldásainak vezető szállítója – a vállalat segítséget nyújt a személy- és áruszállítási szolgáltatások világpiacának formálásában. A tőzsdén jegyzett Siemens Healthineers többségi tulajdonosaként a Siemens emellett a gyógyászati technológia és a digitális egészségügy terén is a világ vezető szállítója. Ezenfelül a Siemens kisebbségi részesedéssel rendelkezik a villamosenergia-átvitel és -termelés területén világelső Siemens Energy vállalatban, amelyet 2020. szeptember 28-a óta jegyeznek a tőzsdén.

A 2020. szeptember 30-ával zárult gazdasági évben a Siemens-cégcsoport globálisan 57,1 milliárd euró árbevételt, valamint 4,2 milliárd euró adózás utáni eredményt ért el és mintegy 295 ezer munkatársat foglalkoztatott. Magyarországon a Siemens 1887-ben, az első budapesti villamosvonal megépítésekor alapított céget, amely azóta is meghatározó szerepet játszik az ország modernizációjában.

Szóljon hozzá!