ZETApress

hírportál

Reflektorfényben a műszaki értelmiség

Egyre inkább felértékelődnek a műszaki értelmiségiek a humán végzettségűekkel szemben, mondta Molnár Károly rektor a ma délelőtti sajtótájékoztatón. A BMGE első embere arról is beszélt, hogy a Parlamentben mintegy hetven-nyolcvan reálvégzettségű honatya ül, akik rendszeresen kikérik a véleményét egy-egy törvénytervezet megalkotása előtt. A műegyetemi felvételre is egyre jobb képességű fiatalok jelentkeznek.

A sajtótájékoztató a jövő hét végi Magyar Műszaki Értelmiség Napja programsorozat beharangozója volt. Az ötlet Benkó Sándor ?öregdiáktól?, a Benkó Dixieland Band 1957. februári magalapítójától származott egy évvel ezelőtt. A későbbi egyetemi tanár bandája együtt öregedett az ugyanazon év májusában induló Magyar Televízióval, így idén mindketten ötven évesek. Hogy teljes legyen a jubileum, az egyetem idén lett 225 esztendős.

Az alapos szervezőmunkába vidéki egyetemek mellett a Magyar Tudományos Akadémia is bekapcsolódott. Segített továbbá a MTESZ, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Mérnökakadémia. A szombati zárónapon is ilyen sorrendben ? megalakulások sorrendjében ? szólalnak fel az Országház Felsőházi termében.

S mi fog történni szombatig? Csütörtökön délelőtt a veszprémi és a debreceni egyetemeken lesz ünnepi ülés és konferencia, míg pénteken Kecskeméten lesz ünnepi ülés. A fővárosi rendezvények péntek délelőtt az Akadémián kezdődnek egy tudományos üléssel, melyet a Műegyetemen egy ünnepi ülés követ. Itt Kiss Péter miniszter köszönti a megjelenteket, és sor kerül egyetemi díszpolgári címek átadására is.

A 225-ik évforduló tiszteletére megújul az egyetemi zászló és a címer, s emlékbélyeget is kiad a Magyar Posta a jeles nap tiszteletére. A rektor szeretné, ha május első szombatja később is a Magyar Műszaki Értelmiség Napja lenne, s ehhez országgyűlési határozatot vár. Mivel a következő ülésnap és döntéshozatal csak május 7-én lesz ? s egyelőre még beterjesztés sincs ?, várnia kell még egy darabig.

A rendezvénysorozat szombat este a Papp László Sportarénában ér véget, ahol Benkóék három órás monstre koncertet adnak. Mint a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetének tagja elmondhatom, hogy egyesületünk társelnöke nem játszik macskazenét!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Deák Ferenc ösztöndíj műszakiaknak
  2. ZETApress » Ünnepelt a műszaki értelmiség

Szóljon hozzá!