ZETApress

hírportál

ACER-díjak

Megjelent az ACER elosztói díjakról szóló jelentése. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közreműködésével összeállított jelentés az elosztói díjak bemutatása mellett ajánlásokat fogalmaz meg a szabályozó hatóságok részére a díjak meghatározásával kapcsolatban.

Az uniós szabályozás értelmében az ACER (Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége) a villamosenergia-átviteli és -elosztói díjak meghatározásának módszertanairól és a bevált gyakorlatokról jelentést ad ki és kétévente frissíti. A dokumentum összeállításában a nemzeti szabályozó hatóságok – köztük a MEKH – aktívan közreműködtek a tagállami adatok és információk megadásával, valamint a jelentés tervezeteinek véleményezésével.

A most megjelent dokumentum részletesen ismerteti, hogy az európai uniós tagállamokban milyen költségeket fedeznek az elosztói díjakkal és a díjak kialakítása hogyan történik. A jelentés kiemeli, hogy a díjak többféleképpen is képezhetők, ugyanakkor kihívást jelent, hogy az európai energiaátmenet megvalósítása – így a zéró CO2-kibocsátású energiarendszer kialakítása – a díjak meghatározását is egyre komplexebb feladattá teszi.

Az ACER jelentésében ajánlásokat is megfogalmaz a szabályozó hatóságok részére, többek között az érdekeltek átlátható és hatékony bevonása, a költségkategóriák köre és a torzító hatások elkerülése kapcsán. A jelentés és a közzétételről szóló közlemény elérhető az ACER honlapján.

Szóljon hozzá!