ZETApress

hírportál

Környezetbarát napelemek

Tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás. Sikeres és eredményes volt a METÁR-tender. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal MEKH sikeresen zárta le a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tendert.

A támogatott beruházások segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás, összesen évente 343 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból – mondta el a pályázat eredményeiről Horváth Péter János, a MEKH elnöke.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kihirdette a 2020. július 15-én kiírt második METÁR-tender eredményét. A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50%-át meghaladó mértékben fejlesztik.

A tender sikerességét az alapvető számok is jelzik. A pályázatra összesen 257 ajánlat érkezett, melyek közül 36 nyert támogatást. Az indulók 2145 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben. A támogatott beruházások segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás, összesen évente 343 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból – mondta el Horváth Péter János a MEKH elnöke a pályázat fő számait ismertetve.

Az eredmények alapján valamennyi nyertes pályázat naperőmű megvalósítására vonatkozott, összesen 210 MW teljesítménnyel. A MEKH becslése szerint a nyertes pályázatok mintegy 70 milliárd forint új beruházást indukálnak, és az általuk megtermelt villamos energia mintegy 160 ezer háztartás igényét tudja fedezni.

A kis támogatási kategóriában (0,301 MW ? 0,99 MW) 30 nyertes pályázó (25 MW) jut támogatáshoz összesen 75 millió Ft/év értékben. A nagy támogatási kategóriában (1 MW ? 49,99 MW) 6 nyertes pályázat (185 MW) született, melyekre az előzetesen becsült támogatási igény 0 Ft/év.

Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is igen kedvezőek, a nagy kategóriában a villamos energia nagykereskedelmi piaci árához közeliek voltak. A nyertes projektek a pályázati kiírásban meghatározott 26,70 Ft/kWh támogatási korlátnál és az előző, 2019-es pályázati nyertes áraknál lényegesen alacsonyabb ajánlati árakat adtak be.

A kis támogatási kategóriában az átlagos nyertes ajánlati ár 22,35 Ft/kWh, míg a nagy támogatási kategóriában 17,22 Ft/kWh, a két kategóriára együttesen pedig 17,82 Ft/kWh volt. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően a 2019-es pályázathoz viszonyítva 23%-os, míg a korábbi hatósági árhoz viszonyítva 47%-os árcsökkenést sikerült átlagosan elérni.

A nyertes pályázóknak a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő 30 napon belül le kell tenniük a beruházási költség 5%-át kitevő teljesítési biztosítékot. Az új erőműegységeknek a határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk. A pályázati eredmények hivatalos adatai idekattintva elolvashatók.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013 óta önálló szabályozó szervként felügyeli az energia- és közmű-szolgáltatási szektor működését. A MEKH hatósági tevékenysége kiterjed a villamosenergia-, a földgáz- és távhő-ellátással, illetve a vízi-közmű-szolgáltatással összefüggő engedélyezési, árszabályozási, ár-előkészítői feladatokra, valamint a hulladék-gazdálkodási közszolgáltatás díjának előkészítésére. Küldetésünk, hogy ezek az életminőségünket alapvetően meghatározó szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben és megfizethető áron jussanak el a háztartásokba. A MEKH a hivatalos statisztikáról szóló törvényben foglaltak szerint látja el az energiastatisztika előállításával kapcsolatos feladatokat, valamint a kapcsolódó nemzetközi adatszolgáltatási tevékenységet.

Szóljon hozzá!