ZETApress

hírportál

Mesterképzés februártól

Automatizáció és big data: 2021-ben az IT lesz az üzleti siker kulcsa. Folytatódik az IBS és Green Fox közös mesterképzése – tudatta Kozarek Andrea PR és marketing menedzser.

Az automatizáció és big data fogja formálni 2021-ben az üzleti világot, ami megmutatja, hogy ezen a területen egyre inkább azok tudnak érvényesülni, akik IT tudással is rendelkeznek. Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és Green Fox Academy programozó bootcamp közös, IT és üzleti adatelemzés mesterképzése kifejezetten erre az igényre ad választ: a képzésen, amely ötvözi az egyetemi és bootcamp típusú oktatás előnyeit, a hallgatók az üzleti és programozói, data science terület alapjait is elsajátíthatják, a program végén a sikeresen vizsgázók brit mesterdiplomát kapnak. A szeptemberben 10 ország 18 hallgatójával elstartolt program februárban keresztfélévben ismét elindul.

Elemzések szerint az automatizáció és a big data egyaránt szerepel az idei év legmeghatározóbb üzleti trendjei között, amely jól mutatja az IT és üzleti terület összefonódását. Az automatizáció, AI, digitalizáció évek óta tartó terjedését a világjárvány tovább gyorsította. Az Európai Beruházási Bank Who is prepared for the new digital age? tanulmánya szerint a vállalatok számára kifejezetten előnyt jelent, ha hangsúlyt fektetnek a digitalizációra, a digitális vállalatok ugyanis jobban teljesítenek és gyorsabban tudnak növekedni is. Ugyanígy versenyelőnyt jelent a cégek számára, ha jól hasznosítják a meglévő adatállományukat, javítva ezzel a döntéshozatal sebességét és hatékonyságát.

Ezek a trendek is megmutatják, hogy üzleti területen milyen nagy szükség van informatikai tudásra, és ez nem csak az IT szakemberek meglétét jelenti. Mindenkinek, aki az üzleti világban dolgozik, érdemes legalább alapszintű programozói tudással rendelkeznie. Ezekre az igényekre válaszolva alakítottuk ki az IBS-sel közösen az IT és üzleti adatelemzés 1 éves mesterképzést, ami februárban már második alkalommal indul el – mondta el Kökény Tamás, a Green Fox Academy társalapítója, a képzés egyik mentora.

A program a két területet ötvözi, a hallgatók az üzleti élet, pénzügy, marketing, valamint a programozás, data science alapjaival is megismerkednek. – Utóbbi esetében olyan tananyagot állítottunk össze, ami üzleti környezetben kifejezetten hasznos. A programozás alapjainak elsajátítása után a hallgatók például megtanulják, hogyan lehet folyamatokat automatizálni, mit lehet az adatokkal kezdeni, hogyan tudják megfelelően tisztítani, felhasználhatóvá tenni, majd adatvizualizáció segítségével értelmezni azokat – emelte ki a mentor a képzés kapcsán.

A legtöbb cég már megkövetel egy alap IT tudást

A régióban egyedülálló program, amely egyesíti az egyetemi és bootcamp típusú oktatás erősségeit, először szeptemberben indult el 18 fővel. A világ minden tájáról csatlakoztak a mesterképzéshez, Magyarország mellett Chiléből, Vietnamból, Kínából, Pakisztánból, Oroszországból, Törökországból, Iránból, Azerbajdzsánból és Egyiptomból is érkezett hallgató. A diákok közel negyede nő, ami egy IT fókuszú képzés esetében kifejezetten magasnak számít. Kitti és Carlos is elsősorban a jövőbeni munkalehetőségek miatt vágott bele a programba, mindketten úgy látják, hogy a legtöbb cég már megkövetel egy alap IT tudást a kollégáitól. – Alig várom, hogy az üzlet világában kamatoztassam a kódolói tudásomat, akár adatelemzés, akár egy website vagy alkalmazás létrehozása során. Rengeteg a lehetőség ezen a területen – meséli Kitti a jövőbeli tervei kapcsán.

Az IBS és Green Fox a pozitív tapasztalatok nyomán döntött a program folytatásáról, a februárban induló kurzusra január 15-éig várják a BSc-diplomával rendelkezők jelentkezését. – Aki belevágna, annak azt javaslom, hogy a képzés előtt próbáljon ki egy online programozókurzust, akár a Green Fox #MyFirstApp Coding Campjét, és nézze meg, hogy miben tér el a formátum egy hagyományos egyetemi tantárgytól. A képzés elején a programozás ugyanis nagyon gyakorlatias, a haladás attól függ, hogy ki mennyi időt tud gyakorlással tölteni. Egy online kurzus során szerzett tapasztalat segít átlendülni a kezdeti nehézségeken – tanácsolta Kökény Tamás. A program végén a sikeresen vizsgázók a University of Buckingham MSc diplomáját szerzik meg.

A Green Fox Academyről

A Green Fox Academy Magyarország első 4 hónapos bootcampje, amely a munkaerő-piaci igényekre válaszolva 2015 októberében kezdte el junior programozók képzését. 2021 januárig már több mint 1100 beiratkozott hallgatóval büszkélkedhetnek. A programozás mellett a soft skilleket – többek között stresszkezelést, prezentálást, csapatjátékot – is fejlesztik, ezzel is megkönnyítve a hallgatók karrierváltását. A végzetteket karriertámogatás keretében az elhelyezkedésben is segítik. A junior programozó kurzusok mellett rendszeresen tartanak vállalati in-house képzéseket partnercégek számára.

A Green Fox Academy folyamatosan keresi az új lehetőségeket, hogy felkészítsék a munkavállalókat a digitális átállásra. Ennek keretében több új lokáción is terveznek iskolát nyitni, első lépésben 2018 szeptemberében Prágában indították el első külpiaci képzésüket. 2020 tavasza óta online formában is oktatnak, így határok nélkül, bárki bekapcsolódhat a képzésbe. Az új célcsoportok bevonásának egyik állomásként pedig szintén 2018 szeptemberében indították el kifejezetten kisgyermekes anyukák számára az Academy4MoMs-szal közös képzésüket, mely elnyerte az ITBEHAVIOUR Award 2018-at Humán-menedzsment kategóriában.

Az IBS-ről

Az IBS az első magyar magánfőiskola. 1991-ben nyitotta meg kapuit olyan fiatalok előtt, akik angol nyelven üzleti tanulmányokat kívántak folytatni. 1997-ben a sikeres intézményi akkreditációt követően az IBS államilag elismert magánfőiskola lett, s egyben jogosulttá vált az angol diploma mellett magyar főiskolai (ma Bachelor, azaz alapképzési) oklevél kiadására. Az intézmény folyamatos és tudatos fejlesztésének köszönhetően a kezdetben meglévő egyetlen szakot (BA in Business Studies) tartalmazó kínálat helyett ma már számos magyar és angol alap- és mesterképzési diplomát nyújt a University of Buckingham-mel közösen.

Szóljon hozzá!