ZETApress

hírportál

Újfajta csomagolás

Szén-dioxidból kozmetikai csomagolás? – Ez a LanzaTech, a Total és a L’Oréal forradalmi újítása. Az eljárásnak köszönhetően a LanzaTech, a Total és a L’Oréal létrehozta az világ első olyan műanyag kozmetikai csomagolását, amelyet az ipar által kibocsátott szén-dioxid megkötésével és újrahasznosításával készítettek.

A technológiának köszönhetően teljesen megváltozhat a kozmetikai műanyag csomagolások környezeti lábnyoma. A LanzaTech, a Total és a L’Oréal innovatív partnersége egy olyan eljárást hozott létre, amely képes az ipar által kibocsátott szén-dioxidot megkötni, átalakítani és ebből a kozmetikai termékek számára új, fenntartható csomagolást gyártani. A sikeres átalakítási folyamat három lépésben zajlik:

A LanzaTech egyedi biológiai eljárással megköti az ipari szén-dioxidot és átalakítja etanollá.

A Total az IFP Axensszel közösen kifejlesztett dehidratációs eljárás segítségével az etanolt etilénné alakítja, majd polietilénné polimerizálja, amelynek műszaki jellemzői megegyeznek a fosszilis társaiéval.

A L’Oréal ezt a polietilént – amely a hagyományos polietilénhez hasonló minőségű és tulajdonságú – használja fel a csomagolások előállításához.

Az eljárás technológiai és ipari siker is egyben, amely bizonyítja, hogy a kibocsátott ipari szén-dioxid felhasználható műanyag csomagolások előállítására. A módszer kidolgozása tükrözi a három partner elkötelezettségét a műanyagok fenntartható körforgásos gazdaságának fejlesztése iránt, és megalapozza a lehetőséget bármely vállalat számára az ipari szén-dioxid-kibocsátás megkötéséhez, újrafelhasználásához.

A LanzaTech, a Total és a L’Oréal hosszú távon szeretne együttműködni a fenntartható műanyagok gyártásán és örömmel fogadják azon további cégek csatlakozását kezdeményezésükhöz, akik vállalnák az új fenntartható műanyagok használatát.

Ez a partnerség azon a közös célon alapul, hogy együtt egy mindenki számára tisztább bolygót hozzunk létre. Hálásak vagyunk mind a L’Oréalnak, mind a Totalnak, hogy elkötelezettek a tevékenységük szén-dioxid-intenzitásának csökkentése mellett. Együtt képesek vagyunk csökkenteni a csomagolások karbonlábnyomát úgy, hogy hasznos termékekké alakítjuk a szén-dioxid- kibocsátást, ezáltal pedig az egyszer használt szén-dioxid a múlté lesz – mondta el Jennifer Holmgren, a LanzaTech vezérigazgatója.

Ez a partnerség kiváló példa az ipari vállalatok közötti együttműködésre, amelynek célja, hogy az újrahasznosított szén-dioxidból előállítsuk a jövő műanyagát, ez pedig egyben ügyfeleink fenntarthatósággal kapcsolatos igényeit is tökéletesen lefedi. Az ipari szén-dioxid-kibocsátás ilyen típusú fejlesztése hozzájárul a Csoport azon elkötelezettségéhez, hogy 2050-re Európában elérje a nettó nulla kibocsátást – fűzte a bejelentéshez Valérie Goff, a Polymers, Total vezető alelnöke.

A L’Oréal folyamatosan javítja csomagolásainak környezeti lábnyomát. Ezzel az innovációval pedig, amely a szén-dioxid-kibocsátást polietilénné alakítja, új fenntartható csomagolási megoldás kifejlesztését tűztük ki célul. Törekvésünk, hogy ezt a fenntartható anyagot 2024-re samponjaink és balzsamjaink csomagolásához is felhasználjuk, és reméljük, hogy más cégek is csatlakoznak hozzánk ennek a forradalmi technológiának a használatában – nyilatkozta Jacques Playe a L’Oréal csomagolási és fejlesztési igazgatója az együttműködés kapcsán.

A LanzaTech-ről

A LanzaTech – gázerjesztésben világszinten vezető szerepű szén-újrafeldolgozó vállalat – fenntartható üzemanyagokat és vegyszereket állít elő hulladékokból származó szén-dioxid-kibocsátások biológiai átalakításával, beleértve az iparilag távozó gázokat is, legyen az bármilyen biomassza-erőforrásból (pl. városi szilárd hulladék), szerves ipari hulladékból, mezőgazdasági hulladékból keletkező szintetikus gáz vagy megreformált biogáz. A gázerjesztés nagy-léptékű fejlesztése, a reaktortervezés, a gépi tanulás és a szintetikus biológia terén szerzett tapasztalatának köszönhetően a LanzaTech értékesíteni tudta újrafeldolgozási folyamatát és bizonyította, hogy több mint 100 különböző vegyi anyag gyártására képes. Globális befektetők és partnerek a LanzaTech együttműködésével kereskedelmi projekteket visznek véghez világszerte, emellett céljuk az ellátási láncban új körkörös megoldások biztosítása a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében olyan fogyasztási cikkek előállításánál, amelyek egyébként friss fosszilis erőforrásokból származnak. Az Új-Zélandon alapított LanzaTech székhelye az Egyesült Államok Illinois államában található, valamint több mint 170 alkalmazottat foglalkoztatnak Kínában, Indiában és Európában.

A Total-ról

A Total egy széles körű energetikai vállalat, amely üzemanyagokat, földgázt és alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiát állít elő és forgalmaz. A vállalat százezer munkatársa elkötelezett egy jobb, megfizethetőbb, megbízhatóbb, tisztább energia előállítás iránt, amely a lehető legtöbb ember számára elérhető. A több mint 130 országban folytatott munka célja, hogy a vállalat felelős energetikai vezetővé váljon.

A L’Oréal-ról

A L’Oréal több mint 100 éve elkötelezett a szépség iránt. Egyedülálló nemzetközi portfóliójában 36 sokszínű és egymást kiegészítő márka szerepel. A Csoport 2019-ben 29,87 milliárd eurós forgalmat generált és 88 ezer munkavállalót alkalmaz világszerte. A világ vezető kozmetikai vállalataként a L’Oréal minden disztribúciós szektorban jelen van: közönségcikk piac, drogériák, gyógyszertárak, fodrászszalonok, repülőtéri üzletek, saját márkaboltok, illetve webshopok. Kutatás és fejlesztés, valamint egy 4100 főből álló kutatócsapat alkotják a L’Oréal stratégiájának szívét, azon dolgozva, hogy a világ minden táján kielégítsék a szépség iránti igényeket. A L’Oréal ambiciózus fenntarthatósági fejlődési célokat tűz ki 2030-ig a Csoport teljes értékláncán keresztül, valamint ökoszisztémájának megerősítésére törekszik a befogadóbb és fenntarthatóbb társadalom érdekében.

Szóljon hozzá!