ZETApress

hírportál

Csatornázás a Hősök terén

Budapest csatornahálózata újabb felújított szakaszokkal bővül. Csatornaépítés zajlik a Hősök terén és a Városligetben ? tudatta a Double Decker PR Ügynökség.

Mától folytatódnak a tehermentesítő gyűjtőcsatorna építési munkálatok a Hősök terén és a Városligetben, így a felújított Andrássy úti gyűjtőcsatorna közel egy kilométernyi ? 921 méteres ? új csatornaszakasszal egészül ki. A munkálatok a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházás keretében, az eddig ott keletkezett megtakarításokból, valamint kiegészítő uniós forrásokból rendelkezésre álló 62 millió eurós keretből valósulnak meg.

A kivitelezés nyílt feltárásos módszerrel történik, ami az útburkolat megbontásával jár a Hősök terétől a Petőfi Csarnokig. Mától április elejéig a Hősök terén időszakosan lezárnak egy forgalmi sávot, július végéig pedig az Olof Plame sétány és a Zichy Mihály út egyik forgalmi sávját teljes egészében elzárják az autóval közlekedők elől. Ennek ellenére a Hősök terén két forgalmi sáv, az Olof Palme sétányon és a Zichy Mihály úton a kétirányú közlekedés az építkezés teljes ideje alatt biztosítva lesz.

A Városligetben zajló munkálatok az Andrássy úti gyűjtőcsatornához kapcsolódnak, csakúgy, mint a Hősök tere alatt húzódó régebbi csatornaszakasz, ahol az elmúlt két hétben béleléses eljárással bővítették a csatorna kapacitását. A Hősök terén alkalmazott technológia lehetővé tette, hogy a forgalmas Dózsa György út alatt a burkolat megbontása és új csövek fektetése nélkül növeljék a már meglévő gyűjtőcsatorna áteresztőképességét.

A március elsején kezdődött kivitelezés során a Hősök tere díszburkolata és a forgalmi sávok közötti elzárt területen két aknát nyitottak, a bélelés március 10-12-e között lezajlott. Ma a Hősök tere és az Olof Palme sétány közötti szakaszon útfelbontásokra lehet számítani, mert a csatornahálózat összekapcsolását így biztosítják. A Hősök terén a csatornázási munkálatok várhatóan április elejére, a Városligetben pedig várhatóan július végére befejeződnek.

ÉlőDuna Projekt ? Kiegészítő beruházások

Az ÉlőDuna projekt jelenleg Kelet-Közép-Európa legjelentősebb, 2010-ig megvalósuló környezetvédelmi beruházása, amely alapjaiban korszerűsíti a főváros szennyvíztisztítási rendszerét és technológiáját, nagymértékű kapacitásbővítést eredményez, és amelynek köszönhetően néhány éven belül újra tiszta lesz a Duna vize Budapestnél. Környezetvédelmi jelentősége mellett a projekt nemcsak összköltségvetését tekintve kimagasló, hanem a hozzá tartozó hét projektelem, a beruházás keretében megvalósuló tenderek, valamint a számos közreműködő partner vonatkozásában is az egyik legkiemelkedőbb európai beruházásnak számít.

A Csepel-sziget északi részén épített tisztítómű biztosítja, hogy a folyóba visszajutó, biológiailag tisztított víz aránya az eddigi 51%-os értékkel szemben 95%-ra emelkedhessen, hiszen a Budapesten egy nap alatt keletkező hatszázezer köbméter szennyvízből napi 350 ezer köbméternyit lesz képes kezelni. Az alkalmazott technológiai megoldás lehetővé teszi, hogy a telep teljes környezete zöldövezet maradhasson úgy, hogy a lehető legkisebb részt foglalja el a rendelkezésre álló területből. Az üzem zárt rendszerű, berendezései megfelelnek a legszigorúbb zaj- és szag-emissziós normák előírásainak.

A központi szennyvíztisztító telep létrehozásán túl a projekthez tartozik a budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna megépítése, három átemelő telep (a ferencvárosi, az albertfalvai, valamint a kelenföldi szivattyútelep) kapacitásnövelő beruházása, a szennyvizet a tisztítótelepre vezető, a Duna medre alatt futó csővezetékek megépítése, a telepet védő árvízvédelmi gát, valamint egy bekötőút kivitelezése is. A beruházás keretében gondoskodnak a tisztítás végtermékeként keletkező szennyvíziszap megfelelő kezeléséről, hasznosításáról is.

A projekt megvalósítása során 2004-09 között jelentős megtakarításokat sikerült elérni, amelynek köszönhetően további korszerűsítésekre, hálózatfejlesztésekre nyílik lehetőség. Kiegészítő projektelemekként Budapest II., VI., VIII., IX., X., XI. és XIV. kerületében tehermentesítő gyűjtőcsatornák épülnek, illetve megtörténik az albertfalvai, ferencvárosi és kelenföldi szennyvízátemelő telepek záporoldali fejlesztése, nagy esőzések idején egy megadott határértéken túl esővízzel higított szennyvíz többlete már megtisztítva kerül majd a Dunába. A kiegészítő beruházás célja a túlterhelt szennyvízvezeték-hálózat terhelésének enyhítése, az átemelő telepek kapacitásbővítése és modernizálása. Az érintett csatornaszakaszok és a szivattyútelepek rekonstrukciós munkálatai tavaly ősszel kezdődtek. A teljes projekt lezárásig, idén Szilveszterig ezek a munkálatok is befejeződnek.

A teljes beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró. A költségek 65%-át az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20%-át a Magyar Állam, 15%-át a Fővárosi Önkormányzat biztosítja. A kiegészítő projektek finanszírozása a megtakarításokból és kiegészítő forrásokból rendelkezésre álló 62 millió eurós keretből történik. Ennek 65%-a Európai Uniós támogatás, 20%-a a Magyar Állam támogatása és 15%-a a Fővárosi Önkormányzat önrésze. A projekttel kapcsolatos további információk az ÉlőDuna honlapján olvashatók.

Szóljon hozzá!