ZETApress

hírportál

Németh újra IPOSZ-elnök

Az Ipartestületek Országos Szövetsége ismét Németh Lászlót választotta meg az IPOSZ elnökének a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban a 10 órára összehívott közgyűlésén, amely határozatképtelenség miatt félórás késéssel indult. Az IPOSZ 168 területi és szakmai ipartestületet tömörít, amelyeknek 30-35 ezer vállalkozás a tagja.

Németh László a közgyűlésen elmondta, az iparos közösség soha nem látott kihívásokkal néz szembe, hiszen elképzelhetetlen gyorsaságú informatikai és technológiai forradalom, korábban nem ismert nagyságú globalizáció alakítja át a világot, és ebben kell megtalálnia az új utakat, úgy, hogy identitását, szakmai önállóságát, szakmájának szeretetét megőrizze. Az elnök kitért arra, hogy Magyarországon az iparosok a tradíciókat viszik tovább, a lakossági szolgáltatási és termelői tevékenységükkel munkahelyeket biztosítanak, jelen vannak a helyi kulturális és társadalmi életben, szolgálják a kistérség életben maradását és boldogulását.

A magyar gazdaság mintegy 98 százaléka egyéni, családi, mikro- és kisvállalkozás, ez a vállalkozói sokaság továbbra is a foglalkoztatás legfőbb bázisa Magyarországon, és a következő harminc évben is szükség van a lakosságot szolgáló szerelő-javító szolgáltatásokra, a nagyvállalatok munkájának szerves részét képező alvállalkozói és beszállítói tevékenységekre – mondta Németh László hozzátéve, a munkavégzéshez, a megrendelők és a lakosság változó igényeinek kielégítéséhez folyamatos képzésre és tanulásra, technológiai megújulásra van szükség.

Megválasztását követően a régi-új elnök elmondta, hogy a 4 évre szóló mandátuma alatt folytatni kívánja az eddig megkezdett munkát. Az iparosoknak fontos, hogy a szövetség be tudjon kapcsolódni az átalakítás alatt lévő hazai szakképzési rendszerbe, hogy a lakossági szolgáltatást végző mikro-vállalkozásoknak megfelelő ismeretekkel rendelkező szakembereik legyenek. Ennek érdekében a szövetség a kereskedelmi és iparkamarákkal olyan együttműködést kíván kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy az iparosok, kézművesek megfelelő képzésben részesüljenek, és az IPOSZ bekapcsolódjon a mestervizsgáztatásba. Továbbra is ápolni fogják a nemzetközi kapcsolataikat, hogy a jól működő külföldi tapasztalatokat itthon is alkalmazni lehessen.

Szóljon hozzá!