ZETApress

hírportál

Virtuális tanévnyitó

Elkezdődött a tanév Közép-Európa legnagyobb agráregyetemén. Prof. dr. Gyuricza Csaba, a SZIE megbízott rektora a járványügyi helyzetre való tekintettel rendhagyó módon, videóüzenet formájában köszöntötte a 2020/21-es tanévet, egyúttal toleranciára, együttműködésre, bizalomra és folyamatos párbeszédre kérve az Egyetem polgárait.

Prof. dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem megbízott rektora az egyetemi közösség egészségének és biztonságának védelme érdekében a mára meghirdetett központi tanévnyitó ünnepséget lemondta. A személyes érintkezések elkerülése érdekében, a rektor virtuális üzenet formájában kívánt sikeres tanévet az új, integrált Egyetem részeként működő Budai, Georgikon, Gödöllői, Károly Róbert és Kaposvári Campus hallgatóinak és munkatársainak, valamint a szarvasi intézetnek. A határon túli képzések tekintetében a képzési helyszínek nem változtak, ezek közé Beregszász (Ukrajna), Csíkszereda (Románia), Révkomárom (Szlovákia), valamint Zenta (Szerbia) tartozik.

Az augusztus elsejei integrációt követően a Szent István Egyetem több mint kétezer munkatárssal és 15 ezer hallgatóval gazdagodott, a 2020/21-es őszi tanévet pedig több mint 3200 felvételt nyert hallgató kezdi meg. – Az agrár-felsőoktatás meghatározó szereplői egy multidiszciplináris, öt tudományterületet lefedő, agrárfókuszú, de nem csak agrártudományi képzést nyújtó egyetemen kezdik meg az új tanévet – tájékoztatott prof. dr. Gyuricza Csaba. Ünnepi gondolatai sorában – a vírushelyzet okozta nehézségek legyőzése érdekében – az intézmény vezetője toleranciára, együttműködésre, bizalomra és folyamatos párbeszédre biztatta a SZIE polgárait. – A Szent István Egyetem intézkedéseinek részét képezi a további gólyatáborok, illetve a tanévnyitó ünnepségek teljes elmaradása, az előadások tekintetében a teljes távoktatásra történő átállás, illetve a külföldről érkező hallgatók beköltözés előtti – 72 órán belül, Magyarországon elkészített – kötelezően felmutatandó, kettő darab negatív COVID-19 tesztjének bemutatása – hangsúlyozta a vezető.

A 2020/21-es tanév oktatási rendjével kapcsolatban az Egyetem fokozottam felhívta a figyelmet a személyi higiénia betartására, az orrot és szájat takaró maszk (esetleg sál, kendő) viselésére, továbbá a megfelelő fizikai távolság megtartására. Az előadások kizárólag online kerülnek megtartásra, a személyes jelenlétet igénylő gyakorlatokat pedig kisebb csoportokban fogják megszervezni, a 1,5 méteres védőtávolság betartásával.

Szóljon hozzá!