ZETApress

hírportál

Fenntartható gazdaság

Ma van a globális túllövés napja! 2020-ban a túllövés, azaz az emberi túlfogyasztás napja augusztus 22-re esik. Ez az a nap, amikor az emberiség igénye az elérhető természeti erőforrásokra meghaladja a Földünk által újratermelni képes készletet.

Ez a dátum 2019-ben július 29-e volt, tehát a COVID-19 világjárvány több mint 3 héttel segített kitolni ezt. A gazdasági rendszerek újraindítása egyedülálló lehetőséget kínál az országoknak, hogy egy élhetőbb jövőt teremtsünk – tudatta Biró Imola, a KÖVET Egyesület kommunikációs munkatársa.

A túllövés napját a Global Footprint Network (GFN) nevű nemzetközi kutató szervezet számolja ki évről évre, összehasonlítva a Föld adott évre vonatkozó biokapacitását az emberiség ökológiai lábnyomával. A 2020-as év a COVID-19-es járványból adódóan más, mint az előzőek voltak, ezért a GFN szakértők a legmegbízhatóbb adatokkal és a legésszerűbb feltételezésekkel elemezték a kialakult helyzetet.

A kutatócsoport ezek alapján 9,3%-os globális ökológiai lábnyom csökkenést határozott meg az előző év azonos időszakához képest. Ennek fő okai a karbonlábnyom 14,5%-os, illetve az erdők kitermelésének 8,4%-os csökkenése voltak 2019-hez képest. A világjárvány jelentős hatással volt az élelmiszerláncra is, ami egyrészt növelte a hulladék mennyiségét, másrészt tovább rontotta az alul táplált, alacsony jövedelmű népesség helyzetét. Mindezek alapján a GFN szakértői azt a következtetést vonták le, hogy az emberiség élelmiszerlábnyoma nem változott.

A #Move the Date kampány olyan megoldásokat javasol, amellyel a túllövés napja későbbre tolható. Fő területek: városok, energia, élelmiszer, népesség és bolygó. Néhány példa, amivel segíthetünk:

ha karbonlábnyomunkat 50%-kal csökkentenénk, 93 napot nyernénk

ha az élelmiszer hulladék mennyiségét globálisan 50%-kal csökkentjük, az 13 nappal tolná ki a túllövés napját

ha autós közlekedésünket 50%-kal csökkentjük, és ennek egyharmadát közösségi közlekedéssel, a fennmaradó részét pedig gyalog és kerékpárral oldjuk meg, az újabb 13 nappal tolná ki ezt a dátumot

ha húsfogyasztásunkat 50%-kal mérsékelnénk, és ezt növényi élelmiszerekkel pótolnánk, az további 17 nappal tolná ki a napot.

Ha minden évben 5 nappal ki tudnánk tolni ezt a dátumot, 2050-re elérhetnénk, hogy az emberiség kevesebb, mint egy Föld erőforrásait használja fel évente. A globális túllövés az 1970-es években kezdődött. Az azóta eltelt időben 18 Föld-évnek megfelelő adósságot halmoztunk fel. Más szavakkal, ha feltételezzük, hogy a folyamat visszafordítható, 18 évbe telne, amíg bolygónk regenerálódna a természeti erőforrások túlhasználásából. A GFN honlapján fellelhető megoldások azt tükrözik, hogy igenis élhetünk egy Föld erőforrásaiból. Magyarországon a túllövés napja 2020-ban június 14-re esett.

Szóljon hozzá!