ZETApress

hírportál

Légi-ipari csúcstechnika

Hétszázmilliós befektetést kapott a magyar légi-ipari startup. Az IT cég csúcstechnológiával helyezné digitális alapokra a repülőgép-karbantartást – tudatta Hanyecz Imre. Az alapítókról készült fotón balról jobbra Hanyecz Imre, Gonda László, Wéber Zoltán és Kiss Antal Bence látható.

A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. hétszázmillió forint értékű tőkebefektetésről írt alá szerződést a repülőgépek-karbantartása során alkalmazott innovatív diagnosztikai megoldásokat fejlesztő AerinX Kft-vel. Az IT cég saját fejlesztésű, hi-tech, kevert valóság (Mixed Reality) alapú szoftveres repülőgép átvizsgáló megoldásával jövő év elején lépne a nemzetközi piacra.

A magyar alapítású AerinX a repülőgépek és egyéb légi járművek karbantartását támogató innovatív technológiai megoldásokat fejleszt. A cég első terméke egy kevert valóság (MR) alapú repülőgép átvizsgáló rendszer, amely a repülőgépek és más légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálásában, és az ehhez kapcsolódó karbantartási feladatokban támogatja a szakemberek munkáját. A munkafolyamatokat jelentősen felgyorsító rendszert néhány hónapja már tesztüzemben használja az Aeroplex of Central Europe magyar tulajdonú repülőgép-karbantartó vállalat.

A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. hétszázmillió forintnyi kockázati tőkeforrást biztosít az AerinX Kft.-nek. A befektetéssel a cég a nemzetközi piacra-lépéshez szükséges szoftverfejlesztési és üzletfejlesztési tevékenységét gyorsítja fel. A közeljövőben az Aeroplex mellett további jelentős nemzetközi repülőgép-karbantartó vállalatok is elkezdik tesztüzemben alkalmazni az AerinX csúcstechnológiás szoftveres megoldását.

A Takarék Kockázati Tőkealap jelentős potenciált lát az AerinX által fejlesztett repülőgép-átvizsgáló szoftverben, amely abszolút beleillik az ágazatban is zajló digitalizációba. A cég véleményünk szerint alkalmas arra, hogy jelentős piaci részesedést szerezzen a repülőgép-karbantartó iparban, meghatározó legyen a megjelenő technológiai megoldások között – hívta fel a figyelmet Horváth Marcell, a Takarék Kockázati Tőkealap I-et kezelő DBH Investment Zrt. cégvezetője.

A Takarék Csoport tőkebefektetésével nagymértékben felgyorsíthatjuk a piacra lépés folyamatát, amelyet 2021 első negyedévére tervezünk. Az addig hátralévő 6-9 hónapos időtartamban folytatjuk kutatás-fejlesztési tevékenységünket a repülőgép átvizsgáló rendszerünk funkcionalitásának finomhangolása és bővítése érdekében. Külön öröm, hogy az elmúlt másfél év során jelentős cégérték növekedést értünk el, amit a Takarék Csoport a tőkeemelésével is elismert – tájékoztatott Kiss Antal Bence, az AerinX társalapító-ügyvezetője.

Az AerinX-ben korábban tőkét emelő X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap továbbra is meghatározó tulajdonos marad. A cég a jövőben további csúcstechnológiás szoftveres és hardveres megoldások fejlesztését tervezi, amelyek a repülőgép karbantartás további folyamatainak optimalizálását célozzák.

Az AerinX

Az AerinX egy csúcstechnológiát alkalmazó innovatív repülőgép inspekciós rendszer, mellyel lényegesen csökkenthető a légi járművek külső átvizsgálásának ideje. A rendszer a karbantartó mérnökök munkáját segíti, és csökkenti az emberi hiba lehetőségét. A rendszernek köszönhetően a légijármű repülési alkalmasságáról a gép fordulóidején belül döntést lehet hozni. Az AerinX képes precízen lokalizálni és felmérni a felületi sérüléseket, illetve alapvető technikai információkat szolgáltat a sérült területről.

A Takarék Csoport

A Takarék Csoport Magyarország egyik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. A Csoport tagjai az MTB Zrt. mint integrációs üzleti irányító szervezet, a Takarékbank Zrt. mint univerzális kereskedelmi bank, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. mint szakosított hitelintézet, valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, alapkezeléssel, informatikával és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok. A Takarék Csoport szabályszerű és prudens működését a külön jogosítványokkal rendelkező Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) is ellenőrzi és felügyeli.

A Takarék Csoport országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankja a korábbi szövetkezeti hitelintézeteket tömörítő Takarékbank Zrt. az egyik legnagyobb hazai hitelintézet, amely az ország legnagyobb fiókhálózatát működteti, 1,1 millió ügyfelet szolgál ki. Helyi családoknak, közösségeknek és vállalkozásoknak, idősebb és fiatalabb generációknak, falusi és nagyvárosi lakosoknak kínál személyre szabott, korszerű és megbízható pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat.

Az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealapról

Az X-Ventures Magyarország egyik vezető független kockázati tőkebefektetője. Jelenleg három alapban mintegy 18 milliárd forintos vagyont kezel. Az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap egy 13,5 milliárd Ft jegyzett tőkéjű, közel 12 éves futamidejű tőkealap, mely a GINOP 8. (Pénzügyi eszközök) prioritás keretében finanszírozott Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram (GINOP-8.1.3/B-17) alapján jött létre. Az alap befektetési fókuszába elsődlegesen az információs és kommunikációs technológiák (IKT), másodlagosan a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában (S3) meghatározott egyéb nemzeti prioritások, illetve ezekhez kapcsolódó projektek tartoznak.

Szóljon hozzá!