ZETApress

hírportál

Rapex a biztonságért

Magyarország élen jár az európai uniós fogyasztóvédelemben, amit az is mutat, hogy a magyar fogyasztóvédelem tavaly 171 magas kockázatú veszélyes termékről adott jelzést a Rapexbe, az Európai Unió nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek rendszerébe – mondta Keszthelyi Nikoletta ma délelőtti minisztériumi sajtótájékoztatóján.

Az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hozzátette: ezzel Magyarország Németország után a második helyen végzett a magas kockázatú veszélyes termékek kiszűrésében. Ismertette, hogy az Európai Bizottság kedden tette közzé adatait a Rapex-be érkezett bejelentésekről, 2019-ben a tagországok fogyasztóvédelmi hatóságai 2243 riasztást adtak a rendszerbe.

A magyar fogyasztóvédelmi hatóság a veszélyes termékek kiszűrésével nemcsak a hazai, hanem az európai unió polgárainak biztonságát is védi – hangsúlyozta a helyettes államtitkár részletezve, hogy a magyar 171 jelzés 43 százaléka játékhoz, 15 százaléka elektromos készülékekhez, 11 százaléka ruházati és divatcikkekhez, és ugyancsak 11 százaléka díszvilágítási füzérekhez kapcsolódik.

A gyermekjátékok ellenőrzését a magyar hatóság kiemelten kezeli, a termékbiztonság a magyar fogyasztóvédelem középpontjában van. A 171 magyar bejelentés 27 százaléka fulladás kockázatához, 23 százaléka áramütéshez, 11 százaléka vegyi-anyagokhoz kötődik. Ez utóbbinál főleg a magasabb lágyítószer tartalom jelentett kockázatot – tette hozzá Keszthelyi.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az idén kiemelten ellenőrzik a játékokat, az iskolakezdéskor vásárolt termékeket és a karácsonyi füzéreket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzati portálon közzéteszik a veszélyes termékek listáját, amelyből a fogyasztó tájékozódni tud. Kiemelte, hogy a Rapex rendszer segíti a tagországok fogyasztóvédelmi hatóságainak munkáját, mert egymás jelzését követik.

A Rapex a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek uniós riasztási rendszere, amely gyors információcserét biztosít az Európai Unió Bizottsága és az uniós tagállamok között, lehetővé téve, hogy az illetékes hatóságok a fogyasztók védelme érdekében meghozzák a szükséges intézkedéseket, és a veszélyes termékeket eltávolítsák a kereskedelmi forgalomból.

Szóljon hozzá!