ZETApress

hírportál

Módosítás útdíj-ügyben

A szakminisztérium a használatarányos útdíj-fizetés mielőbbi bevezetésén dolgozik. Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter átvette a Greenpeace Magyarország Egyesület és a Levegő Munkacsoport közös, a használatarányos útdíj bevezetését sürgető petícióját ? tudatták sajtósaik.

A tárcavezető elmondta, hogy a szakminisztérium egyetért a megtett úttal arányos, elektronikus útdíj-fizetés mielőbbi bevezetésével. Az alkalmazás szakmai előkészítése folyamatosan, gyors ütemben zajlik. A jelenlegi állapot szerint ? ha a megfelelő országgyűlési és kormánydöntések időben, novemberéig megszületnek ?, a rendszer 2013. január elsejével bevezethető.

A miniszter a petíció átvételekor és az azt követő rövid megbeszélésen is megerősítette, hogy a minisztérium a civil szervezetek által megfogalmazott célokkal alapvetően egyetért. A használatarányos útdíj-fizetés sikeres bevezetéséhez elengedhetetlenül szükséges a társadalom támogatása, a rendszer széleskörű elfogadottsága. Ennek érdekében a minisztérium a 2013 utáni időszakra fokozatos, több lépcsős alkalmazást tervez az érintett járművek és útszakaszok körében egyaránt.

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy a feladatok nyári átadás-átvételekor hivatali utódjának figyelmét felhívja az előkészületek folytatásának kiemelt fontosságára. A minisztérium a petícióban rögzített és a megbeszélésen felmerült felvetésekre a közeli napokban részletes reakciót küld a kezdeményező szervezeteknek. A szakmai választ a tárca a honlapján közzéteszi.

Szóljon hozzá!