ZETApress

hírportál

Elővásárlási jog az E.ON-ban

Elővásárlási jogot szerzett a kormány az E.ON gáz-nagykereskedelmi érdekeltségében. Tegnap írta alá a szerződést a KHEM kormány nevében eljáró államtitkára és az E.ON AG képviselője Budapesten ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

E szerint az E.ON elővásárlási jogot biztosít a kormánynak gáz-nagykereskedelmi érdekeltségében, az E.ON Földgáz Trade Zrt-ben. Az elővásárlási jog biztosítja, hogy szükség esetén a gázellátásban is érvényesíthető legyen az ország érdeke, és hosszútávon is megoldott legyen hazánk energiaellátásának biztonsága.

Az elővásárlási jog megszerzésével ismét nagyot léptünk előre az energiabiztonság területén. Szükség esetén olyan eszköz kerül a magyar kormány kezébe, amely hosszútávon segíti és védi az ország energiaellátásának biztonságát. Az energiabiztonság megerősítése pedig alapvető stratégiai érdek Magyarország számára. A 2009-es gázválság megmutatta az ország sebezhetőségét. Az elmúlt hónapokban több nagyon komoly lépést tettünk, amelynek eredményeként pár éven belül Magyarország és annak minden lakója az energiabiztonság területén ellenálló és erős lesz ? mondta Bajnai Gordon az aláírás kapcsán.

Az energiabiztonság megerősítését szolgálja az E.ON-nal ma kötött megállapodás is. A dokumentumot Oláh Lajos, a KHEM államtitkára és az E.ON AG képviseletében Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. Igazgatóságának elnöke írta alá. A dokumentumot kézjegyével látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Kamarás Miklós is.

A szerződés értelmében az E.ON elővásárlási jogot biztosít a kormánynak az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ben, azaz a gáz-nagykereskedelmi vállalatában. Amennyiben az E.ON a későbbiekben értékesíteni kívánja a gázüzletágban szerzett érdekeltségeit, az elővásárlási joggal élve a mindenkori kormány megakadályozhatja, hogy a stratégiai jelentőségű szolgáltatás nem kívánt kezekbe kerüljön. Ezzel elkerülhető egy esetleges ?ellenséges? felvásárlási szándék.

Az energiabiztonság megerősítése alapvető fontosságú Magyarország számára. Ennek érdekében a kormány nagyon komoly eredményeket ért el az elmúlt hónapokban. Az Országgyűlés tavalyi döntése nyomán a Magyar Villamos Művek igazgatósága múlt héten pénteken elfogadta a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítéséről szóló koncepciót és döntött a létesítést megindító projekttársaság létrehozásáról.

Február 24-én a magyar miniszterelnök kezdeményezésére Budapesten közép-kelet-európai energia csúcstalálkozót tartottak, amelyen 10 ország egy közös nyilatkozatot fogadott el. A nyilatkozat szerint létrejön egy új ellátási háromszög Közép-Kelet-Európában, a térség országai szorosabban együttműködnek az energetikai beruházások tekintetében, és együtt lépnek fel az Európai Unióban.

Az elmúlt években Magyarország olyan méretűre (összesen 5,5 milliárd köbméterre) növelte gáztárolói kapacitását, amely akár két hideg téli hónapra elegendő tartalékot jelent az országnak, ha külföldről nem is kapunk gázt. Ennek köszönhetően a tavaly januári válság során a hazai lakosság ellátása már nem forgott veszélyben, sőt még arra is lehetőségünk volt, hogy más országoknak segítsünk.

Magyarország tavaly aláírta a Nabucco szerződést, és továbbra is aktív szerepet vállal a tervek szerint kb. 3000 km-es vezeték mielőbbi megépítésében. Hazánk aktívan részt vesz a Déli Áramlat megvalósításában is: A magyar-orosz gazdasági bizottság január végi ülésén írták alá a Déli Áramlat magyarországi projekttársaságának alapító szerződését.

Szóljon hozzá!