ZETApress

hírportál

EAPB ülés az MFB központjában

Az Állami Bankok Európai Szövetsége Budapesten, a Magyar Fejlesztési Bank székházában tartotta tegnap a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának soros ülését. Az EAPB elnöki posztját jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Erős János tölti be, aki megnyitó beszédében üdvözölte az EAPB-hez tartozó intézmények képviselőit, s tájékoztatást adott az MFB üzleti tevékenységéről és a bank előtt álló új feladatokról.

A vitaindító beszédet Kai Gereon Spitzer, Az Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságának képviselője tartja az új tőkemegfelelési követelmények végrehajtásáról és a bankfelügyelettel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről. Az EAPB véleménye szerint a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében fokozott együttműködésre van szükség a bankfelügyelet területén.

A tanácskozás napirendjén szerepelt még a Pénzügyi eszközök piacáról szóló EU Irányelv (MiFID) végrehajtása, a Bizottság által a pénzügyi szolgáltatások ágazatában végzett felmérés értékelése valamint az európai pénzügyi piacok stabilitásának kérdése.

Az EAPB

Az Állami Bankok Európai Szövetsége (The European Association of Public Banks) az állami bankok, szakosított pénzintézetek európai szintű képviseletét látja el. Az EAPB-nek jelenleg 25 tagja van, akik összesen mintegy 100 pénzintézetet képviselnek. Az EAPB tagszervezetei jelentős szerepet töltenek be az európai pénzügyi életben. Súlyukat érzékelteti 15%-os piaci részesedésük, mintegy 3500 milliárd eurót kitevő összesített mérleg-főösszegük, valamint az a tény is, hogy megközelítőleg 190 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Az EAPB tagszervezetei között pénzintézetek, szakosított pénzintézetek, állami bankok, állami és hasonló érdekeltségű bankokat tömörítő szövetségek egyaránt megtalálhatók.

Szóljon hozzá!