ZETApress

hírportál

Internetes felnőttképzés

Digitális felnőttképzés a koronavírus idején: erősödik a távolléti képzés Magyarországon. Éjjel jelent meg a kormányrendelet, mivel a koronavírus által okozott veszélyhelyzetben a felnőttképzés fenntartása kulcsfontosságú – tudatta Kovács-Vass Réka, One On One Kommunikáció.

A Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ) a felnőttképzés aktualitásairól egyeztetett az illetékes minisztériummal és hatóságokkal, illetve javaslatokat fogalmazott meg. A mai naptól az egész iparágat érintő, a képzés folytonosságát támogató, az aktuális kihívásoknak megfelelni képes változások lépnek életbe az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedésére a Kormány döntése értelmében.

Létrejön a digitális(abb) felnőttképzés Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a felnőttképzések a jelen veszélyhelyzetre tekintettel megvalósulhatnak online formában. Történhet akár e-mailen, telefonon keresztül vagy más módszer biztosításával, a képzés óraszámába beszámítható módon helyszíni jelenlétet nem igénylő, képzési tevékenységet akkor is, ha azt eddig jogszabály vagy más előírás nem engedte. – Ez a gyakorlatban annyit jelenthet, hogy távolléti képzésben megtarthatóvá válnak az ilyen típusú kontaktórák is, amely a képzéseket végzőknek és a képzéseken részt vevőknek egyaránt pozitív – mutat rá dr. Zsuffa Ákos, az FVSZ nemrég másodszor is újraválasztott elnöke.

Ezzel párhuzamosan, amennyiben valaki támogatott felnőttképzésben vesz részt és igazolható a részvétele a távoktatásban, elismert és elszámolható lesz mind a képző, mind a képzett (pl. munkabér és járulékai) esetében. Az elmúlt hetekre is gondoltak, hiszen a képzésben részt vevő személynek a veszélyhelyzet kihirdetése és e rendelet hatálybalépése közötti kontaktóráról való hiányzása is igazoltnak minősül, továbbá személyes jelenlétként kell figyelembe venni a képzésben részt vevő személy e rendelet alapján távoktatásban történő részvételét is.

Sajnos a személyes jelenlétet igénylő szakmai vizsgák megszervezése értelemszerűen komoly akadályokba ütközik, illetve sok olyan képzés van, amelyen a gyakorlati rész vagy a képzés profilja, illetve a résztvevők digitális tudás- vagy eszközhiánya miatt a megjelent rendelet sem segíthet. Az ilyen területen dolgozó képzőknek (legyen szó társas- vagy egyéni vállalkozásról) a középtávú működése is komoly veszélybe kerülhet, jelezte az FVSZ elnöke.

Ezek a változások nagyon nagy feladat elé állítják a képzőket, azonban elengedhetetlenek a képzések egy részének folytonosságának érdekében. Úgy látom, hogy a veszélyhelyzetet követő kihívásokkal teli munkaerő-piaci helyzetben a felnőttképzésre kulcsfontosságú szerep hárul majd a gazdaság működésének helyreállításában és beindításában a várható nagy létszámú átképzések kapcsán – összegezte Zsuffa Ákos.

A Felnőttképzők Szövetsége

Az FVSZ 1992-ben 42 tagszervezet részvételével alakult. Létrehozása óta megtöbbszörözte tagjainak számát; jelenleg a hazai felnőttképzés legnagyobb szakmai érdek-képviselete. A közel 130 fős tagság döntő hányadát képviselő magyar vállalkozások mellett számos szakképző iskola, egyetem és non-profit szervezet is megtalálható.

Szóljon hozzá!