ZETApress

hírportál

Gazdálkodjunk ökosan!

Nem csak a környezetét óvja, aki az apróságokra odafigyel. Néha a legkisebb hanyagsággal lehet a legnagyobb katasztrófákat okozni. De nem kell rögtön Csernobilra gondolni! ? mondják szakértőik.

Sok-sok pici gombnyomásból, apró figyelmetlenségekből is hamar összejöhet egy újabb szerencsétlenség. A megelőzéshez pedig nem is kell túl sok, csak egy kis odafigyelés és ez tényleg mindenkinek megéri. Az Euronics Zöld Kampány célja, hogy a vásárló lássa és megértse: fogyasztási szokásai hogyan óvják, vagy éppen károsítják egyetlen közös lakhelyünket, a Földet.

Az már talán mindenki számára egyértelmű, hogy sokszorta többet fogyasztunk, mint amennyit a környezetünk és a kék bolygó elbírna. Itt Európában éppen két és félszer többet. Fűtünk, hűtünk, főzünk, autózunk, fürdünk, vásárolunk és szemetelünk ? gyakran sajnos mértéktelenül ?, ahogy sorozatunk előző részében már jeleztük.

Az Euronics az egyik legnagyobb szórakoztató és háztartási elektronikai áruházlánc Magyarországon, 2009-ben például mi adtuk el a legtöbb mosógépet. Nem mindegy, hogy mit ajánlunk és adunk a vásárlóinknak ? nyilatkozta Balogh Beáta, az Euronics?Bravotech Kft. marketingvezetője. ? Nagyon komolyan gondoljuk a környezettudatosságot, a Zöld Tippjeinkkel pedig minden vásárlónk jól jár, hiszen még pénzt is spórolhat az új háztartási készülékével.

A Zöld Tippek mindegyikével gyorsan meg lehet takarítani azt a néhány kilowattocskát, amit a hó végén nem kell már kifizetni. És ha csak az Euronics vásárlói fogadják meg a Zöld Tippeket, akkor a havi megtakarítás már gigawattokban lesz mérhető. Az Euronics öko-szakértők utolsó 12 Zöld Tippje már-már mesterkurzusnak számít a témában.

Euronics Tippek

Új elektromos készülék vásárlásakor válasszuk a környezetbarát A-energiaosztályt. Megéri a befektetést, mert a végén biztos nem fizetünk rá! A vízforralóba csak annyi vizet öntsünk, amennyit meg is fogunk inni. Nem kell feleslegesen vizet gőzölögtetni. Ha több mint egy percig nem használjuk a vasalót vagy a hajsütőt, húzzuk ki. Ezek az apró percek hó végére akár kilowattórákká is duzzadhatnak.

Tanuljuk meg használni a mikrohullámú sütőt. Nem kell mindent atomjaira felforrósítani, aztán meg ülhetünk az étel felett, amíg kihűl. A hajszárítón nem véletlenül van több fokozat. Ha nagyon vizes a hajunk, akkor arra ott a törülköző. Minden háztartási eszköz, amiben víz van, vízkövesedik és így egyre több energiát fogyaszt. Ne legyünk restek, tartsuk karban és tisztítsuk meg a fűtőszálakat. A háztartási ecet például csodákra képes.

Ne folyó vízben mosogassunk, mossunk fogat vagy borotválkozzunk. A lefolyóba csurgatott forintokból hamar összejön egy elektromos fogkefe, villanyborotva, de akár egy mosogatógép ára is. A mikrohullámú sütő nem vízmelegítő! Ha teát vagy kávét készítünk, akkor legcélszerűbb vízforralót használni. Ha új villanytűzhely vásárlásán gondolkodunk, keressünk inkább légkeveréses modellt. Gyorsabbak és hatékonyabbak, mivel alacsonyabb hőmérséklet is elegendő az ételek elkészítéséhez. Így a sütési energia akár felét is megtakaríthatjuk!

A fagyasztóból az ételeket először a hűtőszekrénybe tegyük át és hagyjuk kiengedni. Így hasznosítani tudjuk a leolvadásból eredő értékes energiát! Nem muszáj a vizes ruhát egyből vasalni. Rengeteg energiát meg lehet spórolni azzal, hogy a száraz ruhát vasaljuk. A hőtárolós bojler termosztátját elég 40C fokra beállítani.

Ha esetleg több meleg vízre van igényünk, akkor szabályzót átmenetileg feljebb is csavarhatjuk, azonban nem célszerű 60C foknál magasabbra állítani. Ha egy 120 literes bojlerben 80C fokos helyett csak 65C fokos vizet állítunk elő, már sokat spóroltunk, ha pedig 50C fokos vízzel is megelégszünk, már a dupláját takaríthatjuk meg havonta költségeinknek! Minél magasabb a bojlerben a hőmérséklet, annál nagyobb a hő-veszteség is.

Szóljon hozzá!