ZETApress

hírportál

Új 50 forintos forgalmi érme

A Római Szerződés aláírásának 50-ik évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank tegnap kibocsátotta az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát. A különleges érmék kétmillió példányban kerülnek forgalomba, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az új 50 forintos forgalmi érme illeszkedik az Európai Bizottság által kezdeményezett megemlékezéshez, melynek keretében az Euró-zónabeli tagországok a szerződés aláírásának évfordulóján közös éremképpel bocsátják ki a két eurós forgalmi érme emlékváltozatát. A közös érmekép felhasználásával, magyar nyelvű feliratokkal ellátott 50 forintos új érme oldalát a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke, Kósa István tervezte.

A Római Szerződésre emlékező érmék névértékes oldala megegyezik a forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a hátoldalon azonban az Európai Gazdasági Közösség megalapítását szentesítő szerződés látható, háttérben ? az aláírás helyszínére utalva ? a római Piazza Del Campidoglio (Michelangelo által tervezett) kövezetének motívumával.

Az új 50 forintos forgalmi érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat. A forgalomba még nem került, verdefényes érméhez a gyűjtők az MNB budapesti pénztárában, váltás útján tudnak hozzájutni.

Az érmék első napi veréséből 12 ezer darab sorszámozott díszcsomagolásban kerül forgalomba mától, ötezer BU és ugyancsak ötezer proof kivitelű érme pedig az idei forgalmi sorban lesz kapható május végétől. A sorszámozott díszcsomagolású érméket és forgalmi sorokat az érdeklődők a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén, valamint a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjában működő üzlethelyiségében vásárolhatják meg.

Az MNB 2002-ben, a 100 forintos Kossuth érmével indította el azt a gyakorlatot, hogy valamely jelentős évforduló alkalmából egy-egy forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja. 2003-ban Deák Ferenc portréja került a 20 forintos forgalmi érmékre, 2004-ben Magyarország európai uniós csatlakozásáról emlékezett meg a jegybank az 50 forintos érméken, 2005-ben József Attila születésének 100-ik évfordulója alkalmából bocsátott ki az MNB 10 forintos, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 15 éves fennállására pedig 50 forintos érméket. Tavaly a Magyar Vöröskereszt fennállásának 125-ik évfordulóját és az 1956-os forradalom és szabadságharc 50-ik évfordulóját köszöntötte 50 forintos érmével.

Szóljon hozzá!