ZETApress

hírportál

Pécsi-terem a Műegyetemen

100 éve vette át diplomáját a Műegyetemen az első magyar mérnöknő. Névadó ünnepséggel emlékezett meg a BME Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről, aki 100 éve, 1920. március 8-án Nőnapon szerzett diplomát a Műegyetemen: az intézmény róla nevezte el Központi-épületének I. emeleti 95-ös termét.

A Nagyné László Krisztina professzor, volt nemzetközi rektorhelyettes moderálta ünnepségen a nők megbecsültségének fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János rektor, aki lényeges műegyetemi feladatának nevezte a mérnöki pálya népszerűsítését a lányok körében, eléjük példaképnek Pécsi Esztert állítva. Kifejtette: az intézmény elmúlt évekbeli törekvésének köszönhetően ma már az alapképzésben 26%, a mesterképzésben 32%, a doktoranduszképzésben 30% a női hallgatók aránya a BME-n.

A műegyetemi mérnökképzés sokszínű lehetőségeiről Regős Krisztina építészmérnök hallgató és Szagri Dóra doktoranda beszélt. A rendezvényen Batalka Krisztina, a BME Levéltár vezetője ismertette Pécsi Eszter gazdag életútját, majd Szabóné Fischer Zsuzsanna, az első magyar mérnöknő szintén építész, statikus szakmérnök unokája emlékezett vissza a nemcsak a hivatásának élő, hanem a társadalmi élet területén is jeleskedő nagymamáról.

Pollák Eszter 1899. március 8-án született Kecskeméten. Családja 1900-ban változtatta a nevét Pécsire. Eszter 1915 és 1918 között a Berlin-charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója volt, majd 1918 végén, amikor a magyarországi felsőoktatás megnyílt a nők előtt, hazatért és a Budapesti Műegyetemen fejezte be tanulmányait. Éppen 21. születésnapján, 1920. március 8-án állították ki számára a mérnöki (ma építőmérnöki) oklevelet.

Munkái között szerepelt a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda csuklós vasbetonívei vagy a Bánhidai centrálé (erőműi tó) turbina alapozása, az eredeti szerkezeti megoldásokat tartalmazó, Budapest első vasszerkezetű magas-házaként épült Fiumei úti baleseti kórház, a Kútvölgyi úti kórház és több modern villa szerkezeti terve, ezek mellett ő készítette a MÁVAG kovácsoló műhelyének tervét, valamint statikai terveket a bécsi Operaház melletti első belvárosi többemeletes parkolóház, valamint már életének Egyesült államokbeli utolsó szakaszában a New York-i Hotel Americanana és a Columbia Egyetem két toronyháza esetében.

Amerikában 1965-ben elnyerte Az év legjobb statikusa címet azért a különleges alapozási módszerért, amelyet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez fejlesztett ki. 1975-ben New Yorkban hunyt el, de hamvait hazahozták és a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az ünnepélyes teremavatóra érkezett vendégek – közöttük Orosz Anna XI.kerületi alpolgármester és Kurutzné Kovács Márta professzor emerita akadémikus asszony – megszemlélhették Pécsi Eszter – műegyetemi tulajdonú – 1920-ban készült szigorlati jegyzőkönyvét és a hallgatói anyakönyvet, valamint a család által rendelkezésre bocsátott eredeti oklevelet.

Szóljon hozzá!