ZETApress

hírportál

Besztereci beruházások

Komplex energetikai beruházások indulnak Beszterecen. Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jelenlétében tették le Beszterec község külterületén egy biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex gépsor, valamint egy kapcsoltan hő- és villamos-energia előállítására alkalmas biomassza kiserőmű alapkövét.

Az eseményen részt vett Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára, bioenergetikai miniszterelnöki megbízott is. Az együttesen több mint hárommilliárd forintértékű beruházásokhoz a befektetők 655 millió forintos támogatást nyertek el a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán.

A beruházásokat egy jellemzően mezőgazdasági érdekeltségű cégeket összefogó vállalatcsoport valósítja meg. A most elindított két projekt közül idén egy éves szinten négyezer tonna biobrikettet, és húszezer tonna erőművi tüzelőanyagot előállító brikettáló üzem valósul meg, míg 2011-re várható egy közel 3 MW-os villamos- és 12 MW-os hő-teljesítményű biomassza tüzelésű kiserőmű felépítése.

Mindkét beruházás esetében alapanyagként a környéken fellelhető, eddig hasznosítatlan anyagokat (fatuskók, metszési hulladékok, szalma, stb.) dolgozzák fel, így juttatva plusz bevételi forráshoz a mostanában különösen nehéz helyzetben lévő helyi termelőket.

A költségekhez a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül nyertek pályázati forrásokat a beruházók. A biomassza tüzelőanyagra alapozott, magas hatásfokú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést megvalósító kiserőmű létesítésére félmilliárd forintot, míg a biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex technológiai gépsor telepítésére 155 millió forinttámogatást kapott a vállalatcsoport.

A cégcsoport távlati célkitűzéseibe is illeszkednek a most indított projektek. Ezek között szerepel egy bioetanol üzem felépítése, amely számára a szükséges hő- és villamos energiát a biomassza tüzelésű kiserőmű fogja biztosítani. Ennek az együttműködésnek köszönhetően az erőművel kimagasló hatásfok érhető el, miközben a bioetanol üzem energiaigénye teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik majd. A projektek egymásra épülésükkel megfelelnek az EU bioetanollal kapcsolatos célkitűzéseinek, melyek egyértelműen a minél nagyobb mértékű szén-dioxid megtakarítást irányozzák elő. A bioetanol üzem számára szükséges alapanyagot ? a kukoricát ? a tervek szerint egy mintegy 60 termelőből álló közösség biztosítja majd.

A társaság által 2009-ben felépült baktérium-trágya üzem szintén a komplexum része lesz. Az erőműhöz, mint hő- és villamos energiafogyasztó, a bioetanol gyárhoz, mint a kukorica előállítás káros környezeti hatásait csökkentő létesítmény fog kapcsolódni.

Hónig Péter az eseményen tartott köszöntőbeszédében kiemelte: az energetikai előnyök mellett a beruházások várhatóan a régió gazdasági és foglalkoztatási helyzetén is javítanak majd. ? Az ilyen beruházások kiemelten fontosak a mostanihoz hasonló, gazdaságilag nehezebb periódusokban, hiszen gyakorlati példát mutatnak arra a köztudott tényre, hogy a válságból csak előrefelé, fejlesztéssel lehet hatásosan, hosszú távon kimenekülni ? tette hozzá a miniszter.

Gőgös Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: a besztereci beruházás olyan komplex kistérségi modellt jelent, amely mind az agrárium egésze, mind az itt élők számára valódi gazdasági, társadalmi és vidékfejlesztési többletértéket eredményez. ? A vidéki életminőség látványos és stabil javítása a földművelési tárca és a kormány kiemelt célkitűzése ? mondta az államtitkár.

Szóljon hozzá!