ZETApress

hírportál

Fél lábbal az iparban

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara 2018 szeptemberében hazánkban elsőként indította el a BProf üzemmérnök-informatikus alapképzést, melynek képzési időtartama 6 szemeszter.

Az új képzés célja a magyarországi informatikus szakemberhiány csökkentése, a gazdaság számára megfelelő mennyiségű és minőségű informatikus szakember képzése – tudtuk meg a délutáni bemutatón. A 2020/21-es tanévben több mint 100 diák kezdi meg a képzés utolsó 2 félévét, amelynek jelentős részét a hallgatók vállalatoknál töltik. Ez biztosítja az erős elméleti alapokkal felvértezett diákok számára a közvetlen gyakorlati tapasztalat megszerzését és lehetőséget ad arra is, hogy – kölcsönös elégedettség esetén – a hallgató végzése után a vállalatnál helyezkedjen el.

Keresik azon partnereiket, akik a kooperatív képzés keretében szívesen fogadnák a BProf képzésen résztvevő utolsó éves hallgatóinkat. A képzés kooperatív szakaszára két jogi konstrukciót ajánlanak figyelmükbe: Az együttműködő vállalat együttműködési megállapodást köt a BME-vel és annak Villamosmérnöki és Informatikai Karával a képzési feladatokról, a képzés támogatásáról. Ebben az esetben a vállalat feladata, hogy külön munkaszerződést kössön a hallgatóval mindkét szemeszterre, mely a munkavégzéssel és hallgató munkabérével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.

Az együttműködés adminisztratív és anyagi terheinek csökkentése érdekében kidolgozott javaslatuk szerint az együttműködő vállalat, a BME, illetve a BME VIK és a Schönherz Iskolaszövetkezet egy 3 oldalú megállapodást köt, amelyben a felek minden, a képzéshez és a munkavégzéshez kapcsolódó feladatról, kötelezettségről rendelkeznek. Ebben az esetben a hallgató foglalkoztatásával és a képzés támogatásával kapcsolatos minden adminisztrációt a Schönherz Iskolaszövetkezet végez. A két konstrukcióra vonatkozó szerződéstervezetet a BME Jogi Igazgatósága dolgozta ki. A BProf képzés kooperatív szakaszához történő kapcsolódás határideje: 2020. január 25-e szombat.

Szóljon hozzá!