ZETApress

hírportál

Megépül a közös távvezeték

Kormányközi megállapodás született a magyar-horvát villamos távvezeték építéséről a magyar-horvát energetikai miniszteri megbeszélésen ma Budapesten.

A találkozón Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter és Đuro Popijač horvát gazdasági, munkaügyi és vállalkozásügyi miniszter aláírta a Magyar és a Horvát Kormány közötti, a közös államhatárt keresztező villamos távvezetékek építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodást.

A megállapodás ? összhangban az államhatárról szóló 2007. évi LXXXIX. törvény rendelkezéseivel ? rögzíti a meglévő (magyar-horvát) határkeresztező távvezetékek pontos helyét, valamint megteremti a nemzetközi jogi lehetőséget a Pécs és Ernestinovo között épülő új 400 kV-os távvezetékhez kapcsolódó határsávban történő munkavégzésnek. A várhatóan áprilisra megépülő új távvezeték a két ország közötti áramkereskedelem lehetőségeinek bővítése mellett javítja a régióban a határ mindkét oldalán élők ellátásbiztonságát is.

A távvezeték építésének beruházói a rendszerirányítók, magyar részről a MAVIR Zrt, horvát részről pedig HEP-OPS. A megállapodás az új vezeték építési munkálatai mellett szabályozza a meglévő vezetékek ? a Hévíz és Žerjavinec közötti 400 kV-os, valamint a Siklós és Donji Miholjac (Alsómiholjác) közötti 120 kV-os távvezeték ? üzemeltetéséhez, fenntartásához, rekonstrukciójához és üzemzavar-elhárításához kapcsolódó határsávi munkavégzések feltételeit is.

A villamos-energetikai kérdések mellett a miniszterek áttekintették a kőolajszállítás, valamint a Városföld és Slobodnica között tervezett és várhatóan 2011-re megvalósuló új gázvezeték előkészületeinek aktuális kérdéseit is ? tudatta a KHEM Sajtóirodája.

Szóljon hozzá!