ZETApress

hírportál

A ?zöldebb? kék bolygóért

A lakások tömve vannak elektromos berendezésekkel, és ne gondoljuk, hogy csak a mosógép meg a hűtő a felelős a magasabb villanyszámláért. Kevesen gondolnak bele, hogy kis odafigyeléssel milyen jelentős összegeket takaríthatunk meg, és költhetjük újra ruhára, kultúrára vagy utazásra.

És tényleg csak néhány mozdulat az egész. Az első nagy lépés persze az, hogy az elavult technológiával felvértezett régi készülékeket, ha még fájó szívvel is, de lecseréljük. Minden felett eljár egyszer az idő, a bakelit vagy a PVC pedig már a régmúlté, ahogy a katódsugárcső vagy a freongáz is.

De nem csak a ?nagytestű? gépek váltak zöldebbé az elmúlt évtizedben. Minden, a lakásunkban fellelhető elektromos használati eszköznek, mérettől függetlenül ? legyen az kényelmi, vagy szórakoztató berendezés akár ? van már zöld alternatívája! A gyártók is felismerték a változás szükségét, és eljött az ideje, hogy minden hazai háztartás kövesse a globális trendet.

Apró trükkökkel a szivárgás ellen

A zöldülő Euronics Műszaki Áruházlánc a környezetbarát technológiák elkötelezett híveként a környezetbarát termékek vásárlására buzdítja a vásárlókat. Mert önmagában az csak fél siker, ha a televízió vagy számítógép újrahasznosítható műanyagból készül, vagy mondjuk, feleannyit fogyaszt, mint az előd nagyvas. Az ökoszakértők nem csak a készülék kiválasztásában segédkeznek, hanem olyan ötletekkel és trükkökkel látják el a vásárlót, amelyekkel a zöld berendezésre költött pénz garantáltan megtérülhet. Hiszen a tökéletes zöldséghez a hozzáállásunkon is változtatnunk kell!

Zöld tippekkel mi is sokat spórolhatunk

Az Euronics ökoszakértők Zöld tippjeivel rengeteget spórolhatunk, gyakran tényleg meglepően egyszerűen. Kis mozdulat egy embernek, nagy megkönnyebbülés a pénztárcának. A múltkoriakat követően íme az Euronics újabb tippjei. A zöld technológiára költött pénz sokszorosan megtérül, amellett, hogy egy új elektronikai eszköz boldog tulajdonosai is lehetünk.

Ha senki nem nézi a televíziót, akkor kapcsoljuk ki! A tévé nem világítótest. Az újratölthető elemekkel is ugyanolyan kényelmes a távirányító. Ellenben hosszú távon biztosan olcsóbb megoldás, mint az eldobható ceruzaelemek. Ha a hordozható számítógépet, mobiltelefont vagy digitális kamerát feltöltöttük, akkor húzzuk ki a töltőt a dugaljból! A tápkábel nem póráz.

Állítsunk be a számítógépünkön képernyőkímélőt! 3-4 perc bármilyen dokumentum elolvasásához elegendő, tehát ha ennyi idő után nem nyúlunk a géphez, akkor az nyugodtan kímélő üzemmódba léphet. Egy monitor sötét háttérrel akár 20%-kal is kevesebbet fogyaszthat, mint ha egész nap egy hómezőben gyönyörködnénk munka közben. A vírusirtó, hosszabb letöltés nem igényeli a monitort. Arra a pár órára ki is kapcsolhatjuk.

Az apró wattocskák összeadódnak! A készenléti állapot évente több tízezret is kivehet a családi kasszából. Ha nem használjuk a tévét, DVD-t, Hifi tornyot, vagy nyomtatót, akkor húzzuk ki a hálózatból. A modern számítógépeken és notebookokon már van energiatakarékos üzemmód! Ne legyünk restek, keressük és tanuljuk meg, hogy tudjuk leválasztani a felesleges eszközöket.

Használjunk újraírható CD-t, DVD-t! Sőt, egy tucat DVD árából már akár egy pendrive-ot is vehetünk! A telefontöltőnek nem a konnektorban van a helye! Csak akkor dugjuk be, ha van a kábel végén feltöltésre váró mobil. A papírnak két oldala van. Ha otthoni célra nyomtatunk, akkor nem muszáj mindent új papírra nyomtatni.

Az Euronics Zöld Kampány nem titkolt célja, hogy a fogyasztó tudatos fogyasztó legyen. Az üzletekben már a vásárláskor megkaphatjuk azokat a jó tanácsokat, amelyekkel nemcsak a környezetet, hanem a családi kasszát is kíméljük. Aki meg igazán komolyan veszi az Euronics Zöld Tippjeit, komoly összegeket tud hosszútávon megspórolni. És remélhetőleg a szomszéd sem csak az irigységtől lesz ZÖLDEBB!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gazdálkodjunk ökosan! | ZETApress

Szóljon hozzá!