ZETApress

hírportál

Levitációs szélkerék

A hagyományos, ma általánosan telepített szélkerekek, szélturbinák csapágyazott forgórésszel legalább 3,6 m/sec szélsebesség mellett indulnak el, ami azt eredményezi, hogy nagy (30 m feletti) oszlopmagasságot és jól kimért szélcsatornákat igényelnek.

Telepítésük drága, csak az ország bizonyos területein alkalmazhatóak és ilyen szélsebesség-elvárás mellett hálózati megbízhatóságuk alacsony – tudtuk meg délelőtt a Szent István parkban, a Dunapark étterembeli sajtótájékoztatón, ahol Vígh Alex fényképezett.

A tudományos világ már a ?90-es évektől kísérletezett a levitációs (lebegő), súrlódásmentes tengelymegoldásokkal, melyek két irányban történtek. A gerjesztett mágnesesség eredménye a mágnesvasút (MAGLEV) megszületése Németországban és hatalmas karrierje Kínában, míg az un. permanens (állandó) mágnesek a ritka földfémeknek köszönhetik kiváló tulajdonságaikat. Ennek termelésében Kína világelső és ma már csak feldolgozott formában engedélyezi az exportot.

Ezek az egyedülálló tulajdonságok teszik lehetővé, hogy a kínai levitációs szélkerék már 2,5 m/sec sebességnél elindul és 10-11 m/sec szélsebesség-tartományban már maximális teljesítményre képes!

Ez azt eredményezi, hogy a hagyományos rendszereknél 80%-kal hatékonyabb, telepítése bárhol lehetséges, hiszen a minimális szélerő már akár 8 méteres oszloppal is biztosítható. Tartósságára jellemző, hogy a gyártó azt 20 évre szavatolja! Az ajánlott teljesítménye viszont (egyenlőre) kicsi (1-3 KW), hiszen telepítési filozófiája alapvetően más, mint a hagyományos óriás rendszereké. A folyamatosan forgó és akkumulátorra termelő szélkerék a nap 16-24 órájában működve egy átlagos lakás, víkendház szükségletét képes biztosítani.

A szélkerék telepítési költsége mintegy egymillió forint, de az évente elméletileg előállítható 8760 KW-ból már alig 3 év alatt megtérül. Az sem hanyagolható el, hogy a megújuló energia feleslegünk visszavásárlását törvény garantálja, így, ha a szükségletünknél többet termelünk azt a hálózatnak is eladhatjuk!

Az itt bemutatott levitációs szélkerék importjára a magyar vállalkozás kizárólagosságot kapott kínai partnerétől és évente több ezer szélkerék telepítését tervezi. A programban oktatás, karbantartás és alkatrészbázis létesítése is szerepel, hogy az ország egész területét lefedjék. Részletesebb bemutatás a XVII. Főenergetikusi Konferencián lesz február 25-27-e között Visegrádon.

Szóljon hozzá!