ZETApress

hírportál

Igazságosabb gázszámla a fogyasztónak

A tél enyhébb volt a szokásosnál, a fogyasztók túlnyomó többsége azonban továbbra is magas számlát kap az átalánydíjas elszámolási rendszer miatt. A kormány ezt kívánta orvosolni a vonatkozó jogszabály módosításával: lehetővé tette, hogy a fogyasztók a túlfizetés összegét készpénzben, nyolc napon belül visszakapják.

A fogyasztóvédelem erősítése volt a célja a kormánynak azzal, hogy megteremtette egy rugalmasabb és egyben igazságosabb számlázási rendszer feltételeit. A jelenlegi szabályok szerint a gázszolgáltatók nem kötelesek az el nem fogyasztott, de már kifizetett gáz árát a fogyasztónak visszaadni. Ezt a gyakorlatban úgy élhette meg sok fogyasztó, hogy a gázszolgáltatója kamatmentes hitelezőjévé vált.

Ezen az igazságtalan helyzeten kívánt változtatni a kormány, amikor módosította vonatkozó rendeletét. Az új, április 1-jével életbe lépő szabály szerint, ha a szolgáltató a tényleges fogyasztásnál nagyobb összeget számláz ki az átalánydíjas rendszerben, akkor a fogyasztó szabad döntésén múlik, hogy visszakéri-e a többletet készpénzben, vagy inkább az átalánydíj csökkentését kéri a következő hónapokra.

Ha készpénzes visszafizetést választják, akkor a kormányrendelet értelmében a szolgáltató köteles a kérelem kézhezvételétől számított 8 napon belül kifizetni a pénzt, fejeződik be a Kormányszóvivői Iroda közleménye.

Szóljon hozzá!