ZETApress

hírportál

Vállalkozzunk-e vagy ne?

Vállalkozzunk, PixabayManapság egyre többet hallunk arról, hogy cégek jönnek létre, emberek adják fel az alkalmazotti életüket és válnak vállalkozóvá. Sőt az ismerősi körünkben is biztosan vannak ilyen történetek és biztosan megfordult már a mi fejünkben is, hogy milyen lenne vállalkozóként élni és dolgozni.

Ha rendelkezünk egy ötlettel, mellyel jobbá tehetjük a világot, magunkat pedig boldogabbá, akkor részletesen dolgozzuk ki, és valósítsuk meg! Számos lehetőség van erre. Nem mindenkinek való ez az életforma és nem biztos, hogy mindenki ? első próbálkozásra ? eltalálja, milyen ötletből lesz sikeres vállalkozás. Jól hangzik, hogy a saját magunk urai lehetünk és mi oszthatjuk be a saját időnket, de ugyanakkor ez jelenthet sokkal több munkát és sokkal több lemondást is, különösképpen a kezdeti szakaszban.

A döntéshez bemutatjuk ?az adminisztratív teendők részletezése nélkül?, milyen alapvető folyamatokon kell végigmennie egy vállalkozónak, ha tényleg sikeres akar lenni ? mondja Sebők Beatrix marketing menedzser, Rackhost Zrt.

Tervezés

Pontos elképzeléssel kell rendelkezni arról, hogy milyen tevékenységet szeretnénk végezni és hogyan. Tervezés nélkül, csak azért, mert vállalkozók szeretnénk lenni, ne vágjunk bele! Álmodjuk meg, mit is akarunk csinálni, amiben örömünket leljük, aminek haszna van, és nem utolsó sorban, amire másoknak is szüksége lehet.

Az ötletről beszélgessünk ismerőseinkkel, barátainkkal, szakértőkkel ?a konkrétumok kifejtése nélkül?, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban annyira jó-e, mint amennyire mi gondoljuk, vagy esetleg segítségükkel eszünkbe juthatnak eddig nem érintett részletek, kérdések is. Gondoljuk végig, hogy milyen feltételeknek kell hozzá teljesülnie, mire lesz szükség a vállalkozáshoz, és nem csak rövid távon! Amennyiben mindenről pontos tervvel rendelkezünk és megpróbáljuk figyelembe venni a nem várt eseményeket is, nagyobb az esély a sikerre.

Megvalósítás

A második szakasz a megvalósításé. A pontos tervek ellenére valószínűleg történni fognak nem várt események, de a cél érdekében le kell tudnunk küzdeni őket. Ahhoz, hogy a bennünk megfogalmazódott ötlet minél előbb megvalósuljon, el kell hogy juttassuk a hírét a célközönséghez, partneri kapcsolatokat kell építenünk. Ez bizonyos esetekben hosszabb folyamat is lehet, de a manapság rendelkezésre álló lehetőségek, mint például az internet segítségével több emberhez, rövidebb idő alatt eljuthatunk és hamarabb elérhetjük az ismertséget.

Működtetés

Még akkor sem szabad hátradőlni, ha a vállalkozásunk már működik, hiszen ezután kezdődik csak a neheze. Az alapja ekkorra már megvan, de a működés közben fog kiderülni, hogy hosszabb távon mennyire lesz sikeres és ez természetesen nagymértékben múlik a vállalkozón, de ugyanúgy a környezeten, vagy a feltételek rajtunk kívülálló okokból történő változásán is. Bizonyos személyiségű emberek könnyebben válnak vállalkozóvá, de erős elhatározással és kitartással másoknak is menni fog. Sok sikert!

Szóljon hozzá!