ZETApress

hírportál

Kormányfő a MOL-nál

Az energiabiztonság terén elért eredmények és a további tennivalók szerepeltek fő témaként a MOL igazgatósági ülésén, amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök is részt vett ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A kormány stratégiai céljának tekinti az ország energiabiztonságának növelését, és ebben, ahogy eddig is, partnerként tekint a MOL-ra. ? Egyik legfontosabb stratégiai feladatunk Magyarország energiabiztonságának megerősítése. Ebben kiemelkedő szerepe van a MOL-nak ? mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a magyar olajtársaság mai igazgatósági ülésén Budapesten.

A magyar olajtársaság a közép-európai gázvezeték-együttműködés egyik motorja, részese a Nabucco vezetéket létrehozó nemzetközi projektcégnek, és várhatóan részt vállal a Déli Áramlaton a jövőben hazánkba érkező gáz tárolásában is. A magyar kormány büszke a MOL sikereire, vezető régiós szerepére és minden támogatást megad a társaságnak a stabil működéshez ? fogalmazott Bajnai Gordon.

A MOL igazgatósága ismertette a kormányfővel a kelet-közép-európai térség előtt álló energiapolitikai kihívásokat, és az azokat kezelő, a társaság által tett kezdeményezéseket. A legnagyobb magyar társaság mindenekelőtt a regionális együttműködésekre és az Európai Unión belüli kelet-közép-európai közös érdekek kormányzati szintű képviseletének fontosságára hívta fel a figyelmet. A közeljövőben Budapesten rendezik meg a nemzetközi energiacsúcsot, amelyen a V4 és más közép-kelet európai államon kívül az EU és az Egyesült Államok képviselői is részt vesznek, és amelyet Magyarország elnököl majd.

A magyar kormány stratégiai feladatának tekinti az energiabiztonság megteremtését, Magyarország energiafüggőségének mérséklését. Ennek érdekében működik együtt hazánk a térség országaival is, hogy a mainál több útvonalon és forrásból legyen biztosítható az ország energiaellátása.

Magyarország ezért elkötelezett a Nabucco vezeték létrehozásában, ezért vesz részt a Déli Áramlat megépítésében, ezért támogatja a cseppfolyós földgáz fogadására és továbbítására alkalmas horvát LNG-terminált is. Hazánk azzal, hogy 5,5 milliárd köbméterre növelte gáztároló kapacitásait, Közép-Európában egyedülálló mértékben javította ellátásbiztonságát. Magyarország a tavalyi energiaválságban a térség legstabilabb ellátással rendelkező országának bizonyult.

Szóljon hozzá!