ZETApress

hírportál

Növekvő prognózis

Kopint-Tárki logóJavította növekedési prognózisát a Kopint-Tárki Zrt. A márciusi előrejelzéséhez képest növelte a gazdasági növekedésre, és az inflációra vonatkozó előrejelzését is a délelőtt kiadott konjunktúra jelentésében a Konjunktúrakutató Intézet ? tudtuk meg a BGE Lotz-termében tartott mai sajtóreggelin.

Az előző jelentésben prognosztizált 4,0 százalékos GDP növekedés helyett 4,5 százalékot vár erre az évre az intézet, 2020-ra vonatkozó előrejelzését viszont változatlanul 3,2 százalékon hagyta. A Kopint-Tárki erre az évre 3,5 százalékos éves átlagos inflációt vár a korábbi 3,0 százalék helyett, és a jövő évi várakozását is emelte 3,5 százalékról 3,7 százalékosra.

Új prognózisában az intézet emelte a bérkiáramlásra vonatkozó várakozásait: a bruttó keresetek idén 8,5 százalék helyett 9,7 százalékkal, jövőre 8,0 helyett 8,5 százalékkal emelkednek, az inflációs várakozás módosulásával azonban a reálkeresetek 5,3 százalék helyett 6,0 százalékkal, jövőre 4,7 helyett csak 4,6 százalékkal emelkednek. A kutatóintézet várakozása szerint tovább csökken a munkanélküliség a tavalyi 3,7 százalékosról idén 3,5 százalékosra ? a korábban várt 3,6 százalék helyett ?, jövőre pedig 3,3 százalékos is lehet, ami szintén 0,1 százalékponttal alacsonyabb a márciusi prognózisnál.

A júniusi prognózis szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya a tavalyi 2,2 százalékról idén nem 2,4 százalékosra emelkedik, ahogy márciusban még feltételezték, hanem 1,7 százalékosra csökken. Jövőre még nagyobbat igazított az intézet, 2,6 százalékosra növekvő deficit helyett 1,5 százalékosra csökken a hiány az előrejelzés szerint. A GDP-arányos államadósságra vonatkozó prognózis változatlanul 68,0 százalék erre az évre és 67,0 százalék 2020-ra.

Szóljon hozzá!