ZETApress

hírportál

Nem a lesöprés a megoldás

Süth Miklós országos főállatorvos hosszasan válogatott az ismert áruház polcain. Örült, hogy egyedül lehetett, kedvére böngészgethetett. Szakmai ártalom volt számára, hogy minden alaposan megnézett. Máskor, ha a feleségével vásárolt, ezt nem tehette meg. Ezért is volt ez a nap különleges, mely ráadásul az év utolsó napja is volt.

Otthon boldogan szedte elő a holmikat. Volt közöttük tej és kenyér, meg sok-sok más is. Utoljára hagyta a meglepetést, egy ismert cég még ismertebb termékét. Az asszony ránézett, s csak ennyit mondott: A termék szavatossága december 12-én lejárt.

A főállatorvos leforrázva érezte magát. Vele, aki hivatalból is ellenőrzésre jogosult, vele, aki az ellenőröket is irányítja, pont vele esik meg az ilyesmi? Ő nem figyel eléggé vásárlóként? ? döbbent meg, de aztán megnyugodott. Megértette, hogy épp emiatt kell fokozottabban ellenőrizni az ünnepnapok környékén. Az üzletek úgy okoskodnak, hogy a nagy tömegben, a nagymennyiségű vásárlásokkor a vevők figyelmetlenebbek, ezért könnyebb rájuk sózni az egyébként eladhatatlan terméket.

A fenti történek a Magyar Sajtó Házában hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetőjét ezután arról faggattam, hogy egyszerű vevőként mit tehetek, ha lejárt szavatosságú termékek garmadáját találom a polcon? Wittich Tamás elmondta, hogy elsőként a Vásárlók könyvét kérhetem el, s a bejegyzésre harminc napon belül választ kell adniuk. Igaz, ettől még a termék a polcon marad, s az utánam érkező gyanútlan vevők megvehetik. Őket másként védhetem meg a vásárlástól.

Mindenütt működnek a fogyasztóvédők helyi kirendeltségei. Velük kell azonnal felvennem a telefonkapcsolatot, s ők mehetnek ki ilyenkor az üzletbe, s vetethetik le a polcról a lejárt szavatosságú árut, folytatta Wittich. Más kérdés persze, hogy szilveszterkor, nagyszombaton, meg a többi jeles ünnepen mennyire mobilizálhatók? Felveszik-e a telefont, vagy csak az ünnepek után hallgatják le az üzenetrögzítőt, amikor már amúgy is elfogyott a romlott termék? Ezért aztán nehéz jó választ adni a kérdésre, hiszen olyat mégsem lehet tanácsolni, hogy egyszerűen söpörjük le az egészet a polcról!

A mai sajtótájékoztatón a Magyar Termék Nagydíj nyilvános pályázat idei meghirdetése is megtörtént. Erről konkrétumokat honlapjukon olvashatunk. A díjátadás szeptember ötödikén lesz a Parlament Felsőházi termében. Köszöntőt mond Szili Katalin házelnök asszony.

Szóljon hozzá!