ZETApress

hírportál

Négy sávon a repülőtérre

Elkészült az 58. számú főút Pécs ? Pogányi reptér közötti szakaszának négysávúsítása. Az Európai Uniós támogatással megvalósult fejlesztés során hat darab csomópont kialakítására, egy darab híd szélesítésére, távközlési-, víz-, gáz- és elektromos vezetékek kiváltására és a közvilágítási hálózat kiépítésére került sor.

Csepi Lajos, a KHEM szakállamtitkára az átadási ünnepségen tartott köszöntő beszédében kiemelte, hogy Magyarország jelentős mértékű uniós forrásokat használhat fel közlekedésfejlesztésre. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként hazánk ugyanis összesen 2100 milliárd forintot fordíthat útépítésre és karbantartásra 2007-2013 között ? tudatták sajtósaik.

A Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében megvalósult beruházás kivitelezési munkálatait ? amelynek szerződéses összege nettó egymilliárd 63 millió 716 ezer 964 forint volt ?, az 58. számú út E-B Konzorcium végezte. A most átadott öt kilométeres útszakasz várhatóan kedvezően befolyásolja a gazdaság fejlődését, az itt élők életszínvonalának emelkedését, valamint versenyképesebbé teszi az érintett területeket. A fejlesztés révén javul a gyorsforgalmi út és a repülőtér, illetve Pécs városközponti részének elérhetősége, a kedvezőbb utazási körülmények következtében pedig javul a mobilitás, ami hatással lehet a foglalkoztatottság bővülésére is.

Jól halad az SAP a szénlábnyom csökkentésében

Az SAP AG bejelentette előzetes eredményét a CO2 kibocsátásának csökkentése terén. A szoftvercég globálisan 425 kilotonna üvegházhatású gázt produkált 2009-ben, mely 16%-os csökkenést jelent a 2008-ban regisztrált 505 kilotonnához képest. A vállalat számítása szerint ez 90 millió euró megtakarítást is eredményezett egyúttal ? tudatták sajtósaik.

Az SAP Carbon Impact on-demand eszköz segítségével a SAP tervezettnél gyorsabban meg tudta határozni 2009-es kibocsátási értékeit. A cég a saját megoldásának használatával részletes adatokat fog közölni a 2010. tavaszán megjelenő fenntarthatósági jelentésében. Szintén e technológia támogatásával az SAP immár negyedévente fogja közölni CO2 kibocsátási számait, melyre agresszív csökkentést határozott el.

90 millió euró megtakarítás

A szoftvercég tavaly jelentette be ugyanis, hogy 2020-ra a 2000-es év CO2 kibocsátási szintjére (275 ezer tonna) redukálja le gázkibocsátását. Ez mintegy a felét jelenti a 2007-es csúcskibocsátásnak, az 540 ezer tonna szén-dioxid-nak.

Ezzel összhangban indult el hazánkban a kezdeményezés, hogy a magyar leányvállalat a legnagyobb CO2 emissziójának számító autóflottájának csökkenti gázkibocsátását. Eszerint a 2008-as évre becsült 681 tonna szén-dioxid kibocsátását 2010-re 5%-al mérsékli, melynek keretében az évente cserélődő kb. 60 gépjárművet csak alacsonyabb károsanyag-kibocsátású, meghatározott autókat tartalmazó listából lehet választani.

Szóljon hozzá!