ZETApress

hírportál

40 éves a Vadaspark

40. születésnapját ünnepli a hétvégén a Budakeszi Vadaspark. Különleges gyermeknapi programokkal várja a látogatókat a Budakeszi Vadaspark, amely május utolsó hétvégéjén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját ? tudatta Zachán Viktor sajtóreferens.

Az intézmény célja kezdetektől fogva az őshonos fajok bemutatása és a gyermekek természeti nevelése volt, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig a vadaspark mára az egyik legnépszerűbb Budapest környéki kirándulóhellyé és valódi családi élményközponttá vált. A jubileumi év kapcsán a Budakeszi Vadaspark az őshonos háztáji állatokat bemutató parasztudvarral is bővül.

1979 tavaszán az akkor még Vörös-hegynek nevezett, mintegy 20 hektáros területen nyitotta meg kapuit a Budakeszi Vadaspark, amelynek célja a kezdetektől fogva az volt, hogy természetes élőhelyükön mutassa be a Kárpát-medence őshonos állatfajait. A frissen telepített erdőkben kezdetben gímszarvasok, dámok, őzek, muflonok és vaddisznók találtak otthonra, ma pedig 50 faj mintegy 200 egyede él a parkban ? a már említett növényevőkön túl számos kis- és nagyragadozó (róka, aranysakál, mosómedve, nyest, farkas, hiúz, barnamedve), valamint egy sor különleges madárfaj (pl. pusztai sas, hóbagoly) is várja a látogatókat. A 40 éves jubileum alkalmából a gyermeknapi ? születésnapi hétvégén a vadasparkban egy az őshonos hazai háziállatok bemutatására alkalmas, modern parasztudvart adnak át, amelyben többek között egy kecskesimogató és nyúlváros is helyet kapott.

A Vadaspark munkatársai izgalmas programmal készülnek az ünnepi hétvégére: a rovarsimogatón a gyermekek a rovarvilággal és a rovarok természetben betöltött szerepével ismerkedhetnek, a bátrabbak pedig akár meg is érinthetik az ízeltlábúakat. Újdonság lesz a westie-fajtamentők bemutatója, amelynek során elsősorban a kutyamentésről és a felelős állattartásról lesz szó, a szervezők emellett ugrálóvárral, arcfestéssel és tűzzománc-készítéssel, valamint a népszerű Klíma-kalanddal, madárbemutatóval és az elmaradhatatlan állattréningekkel is készülnek. Azokat, akik elsősorban a múlt eseményei iránt érdeklődnek, a vadaspark történetét bemutató szakvezetések és egy a vadaspark elmúlt 40 évét bemutató fotókiállítás várja a hétvégén.

Szóljon hozzá!