ZETApress

hírportál

Elindult a balatoni szezon

Délelőtt a Balaton hagyományos megkoszorúzásával, vitorlabontó ünnepséggel és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) által megrendezett Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíj vitorlásversennyel indult a balatoni turisztikai és vitorlásszezon Balatonfüreden. Idén még népszerűbbé válhat a térség.

A Balaton évről évre egyre jobb turisztikai eredményeket ér el: a vendégéjszakák száma a régióban tavaly 2,9 százalékkal közel hatmillióra emelkedett. Az MVSZ egyik célja, hogy a jövőben még több turista látogasson el a Balatonra és a többi magyarországi tóra. Fotóink Kollmann András (MVSZ) felvételei.

Az elmúlt évtizedeknek megfelelően a Balaton megkoszorúzásával, vitorlabontó ünnepséggel szombaton elindult a balatoni turisztikai és vitorlásszezon. A balatonfüredi ünnepélyes rendezvényen Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára nyitotta meg a hivatalos vitorlásszezont. Elmondta, hogy Magyarországon számos olyan turisztikai hely van, amelyeket a magyar családok fel tudnak keresni, ezek egyik ékköve pedig a Balaton.

Rákossy Balázs szerint az idén fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Magyar Vitorlás Szövetségnek fontos szerepe van a turisztikai fejlődését segítő együttműködésben. Kiemelte: az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések után további beruházások vannak folyamatban, köztük új kikötőhelyek, bicikliutak és szálláskapacitások, amelyek célja, hogy a pihenésre és sportolásra vágyók minél hasznosabban tölthessék el a szabadidejüket.

Kikötő épül Füreden

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy a vitorlásszezon indulása egyben a nyári turisztikai idény rajtja is. A városvezető a vitorlásversenyzők, nézők, vendégek összefogása hozzájárul a Balaton népszerűsítéséhez.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy a szövetség reményei szerint a tavalyi sikeres szezonhoz hasonló évad lesz az idei is. A vitorlássport komoly sikereket ért el, hiszen a magyar vitorlázó élsportolók közül Érdi Mária és Berecz Zsombor már tavaly megszerezte a 2020-as tokiói olimpiai kvótát, és jó esély van arra, hogy az idén további két magyar egység, a Laser Standard hajóosztályban Vadnai Benjamin vagy Vadnai Jonatán; a kétszemélyes 470-es osztályban pedig a Gyapjas testvérek megszerezzék az olimpiai indulás jogát.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bQjWyV8flgk&feature=youtu.be[/youtube]

Kollár Lajos azt is elmondta, hogy a versenysport mellett a túravitorlázás népszerűsítése is kiemelten fontos a szövetség számára. Ehhez kapcsolódik, hogy az idén a Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével elindul a balatonfüredi kikötőépítés, a részben uniós forrásból finanszírozott balatonfüredi megállópont fejlesztése. Az elnök közölte továbbá, hogy a szövetség az uniós pályázatok segítségével közel 200 hajót osztott szét 27 klubnak az elmúlt években. Elindult a Vitorlázz Itthon! projekt is, amelynek keretében egy mobilapplikáció segítségével lehet majd felkeresni a Balaton rejtett szépségeit, egy kedvezménykártyával pedig az érintettek árengedményt kaphatnak a szállásokon, vendéglátóipari egységekben.

Sokkal több turista

A Magyar Vitorlás Szövetség kiemelte, hogy a Balaton egyre vonzóbb a külföldi és belföldi turisták számára. A hivatalos adatok szerint a múlt évben összesen 5,925 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a balatoni régióban, ez 2,9 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest, kétéves távlatban még látványosabb, 9 százalékos bővülés következett be, ami 473 ezer több vendégéjszakát jelent. Az MVSZ egyik legfontosabb célja, hogy a Balatont és a magyarországi tavakat minél több turista keresse fel.

Szóljon hozzá!