ZETApress

hírportál

Megízleltük a döntős tortákat

Bemutatták a Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája verseny idei döntőseit az Üllői úti Zila Kávéház ? Krisztina Cukrászda és Étteremben. A fináléba öt-öt cukrászda alkotása került, a győzteseket augusztus elején hirdetik ki.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: 13. alkalommal rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amely évről évre egyre népszerűbb a szakma és a fogyasztók körében egyaránt. ? Hagyományosan új, magyaros ízvilágú torták kerülnek a cukrászdák kínálatába, a verseny termékfejlesztésre ösztönöz ? emelte ki hozzátéve, hogy a Magyarország tortája versenyben idén négy pályamű is a zserbó újragondolásából született, száz éve halt meg ugyanis Émile Gerbeaud. A beadott torták alapanyagai között rengeteg gyümölcs is volt: cseresznye, körte, ribizli, mandula, eper, málna és birs.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös délutáni rendezvényén a két zsűrielnök cukrászmester: Kiss Zoltán és Bechmann György ismertette a döntősöket. Mint elhangzott, az idei slágerízek a zöld-fűszerek és a málna volt. Kiss Zoltán, a Magyarország tortája verseny zsűrielnöke örvendetesnek nevezte, hogy a versenyzők odafigyeltek az ízek harmóniájára. Mint fogalmazott, 31 pályamű érkezett és kellemes volt tapasztalni a málnakompozícióval készült torták magas színvonalát, egyre többen nyúlnak jó érzékkel a gesztenyéhez.

Bechmann György felidézte, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kezdeményezésére 2012-ben indult a Magyarország cukormentes tortája verseny. ? A cukormentes kategóriában idén 14 pályamunka érkezett, a zsűriben a cukrász szakemberek mellett dietetikusok és fogyasztók is helyet kaptak. A legfontosabb különbséget ebben a megmérettetésben a szénhidrát- és kalóriaértékek jelentik ? mondta a zsűrielnök. Kitért arra is, hogy üdítő színfolt volt a cukkinipiskóta, a gyömbér eperrel, a kókusz különböző formái vagy a tökmag. Elmondta, hogy a fővonalat a Kárpát-medencei ízek jelentik.

A Magyarország tortája verseny döntőjébe az Akali meggyes mandula (Mészáros Cukrászda, Szombathely), az Émile emlékére (Művész Kávéház, Budapest), a Sopron hűsége (Hoffer Cukrászda, Sopron), a Kékestető (Hisztéria Cukrászda, Budapest) és a Boldogasszony csipkéje (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár) jutott.

A Magyarország cukormentes tortája versenyben egy másik Boldogasszony csipkéje (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged), a Mandulatorta cukormentesen (Szamos Marcipán Kft. Budapest), az Eredendő bűn (Álomsüti, Budapest), a Körös-menti Egres (Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd) és a Cukormentes Kicsi Gesztenye (Accappella Cukrászda, Szeged) került a fináléba.

A Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája verseny idei győzteseit augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, de csak az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, mely után az ország számos cukrászdája is árusíthatja. Az öt-öt döntős további szakmai támogatást kap cukrásztechnológiai, illetve dietetikai szempontok alapján a döntő előtt.

Szóljon hozzá!