ZETApress

hírportál

Nyelv-vizsgázzunk digitálisan!

Katedra NyelviskolaAkkreditálták az első hazai digitális nyelvvizsgát. A digitális bennszülöttek nyelvén beszél a fenntartható nyelvvizsga ? tudtuk meg a Katedra Nyelviskola délelőtti sajtótájékoztatóján a terézvárosi Anker köz 1-3. I. emeletén.

Már elérhető Magyarország első akkreditált számítógépes nyelvvizsgája. Az elsősorban Z és Y generáció igényeire szabott International Test of Language Competence (iTOLC) teljesítése alig fél napot vesz igénybe, számos vizsgaalkalmat, illetve felkészülési lehetőséget kínál, és még környezetbarát is. Hazánkban eddig nem volt lehetőség digitális nyelvvizsgát tenni, ezért hiánypótló ez a kezdeményezés. Az új típusú nyelvvizsga 2019 tavaszától folyamatosan egyre több helyen lesz elérhető, júniusra várhatóan 13 város 112 vizsgaállomásán tehetik próbára magukat a diákok angol és német nyelven.

A digitális bennszülöttek nyelvén beszél

Az 1990 és 2010 között születettek otthonosan mozognak az online világban, és már szinte mindent virtuálisan intéznek, így nagy előrelépés, hogy végre a nyelvvizsga terén is élhetnek a számukra már oly természetes és komfortos digitális formával. A vizsga másik pozitívuma az, hogy környezetbarát, hiszen nincs szükség papírra, így kevesebb hulladékot generál. A Katedra Nyelviskola és az Innostart Kft. által megálmodott számítógépes nyelvvizsga nem egyedülálló, hiszen már mintegy 35 millióan tettek le ilyen módon nyelvvizsgát világszerte, de hazánkban az iTOLC az első, amelyet akkreditáltak is.

? A hazai fejlesztésű iTOLC idén márciusban kapott zöld utat a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központtól (NYAK). A rendszer 132 millió forintos európai uniós támogatással, a Z és Y generációs tanulók körében végzett kutatásokra támaszkodva valósult meg. A két évig tartó fejlesztés középpontjában a már digitális bennszülöttnek számító fiatal felnőttek nyelvtanulási és nyelvhasználati szokásai álltak, melyek erősen kötődnek a digitális környezethez ? mondta dr. Dávid Gergely, az iTOLC nyelvvizsgarendszer és központ szakmai vezetője.

A vizsga során mind a négy készség (írás, olvasás, beszéd, hallás utáni értés) mérése számítógépen történik. Bár a tudásellenőrzés virtuálisan zajlik, nincs lehetőség visszaélésre, ahogy a lámpaláz vagy az egyéni szimpátia is kevésbé ronthat az esélyeken. Előny tovább, hogy az írásbeli vizsgáknál nem okozhat galibát az olvashatatlan kézírás, ráadásul teszteredmények egy részét gép elemzi, így kiértékelés sokkal hatékonyabb és hamarabb kap visszacsatolást a vizsgázó.

Mit hoz a jövő?

Az iTOLC életszerű nyelvtudásra és a célcsoport igényeire alapoz, ám a munkának ezzel még nincs vége, hiszen a felhasználói tapasztalatokat alapul vevő fejlesztések a jövőben is folytatódnak majd. A cél, hogy 2020-ra 20 megyeszékhelyen, 200 vizsgaállomással és minimum 125 vizsgaalkalommal legyen elérhető az iTOLC nyelvvizsga.

A Katedra Nyelviskoláról

A Katedra Nyelviskola 28 éve a nyelvoktatási piac vezető szereplője, 25 városban van jelen. A hatékony működést és a magas szakmai színvonalat igazolja, hogy havonta több mint ezren többen tesznek le sikeres nyelvvizsgát iskoláiban.

Az Innostart Kft-ről

Az Innostart Kft. egy jelentős nemzetközi informatikai termékfejlesztési tapasztalattal rendelkező hazai vállalat. Többek között a Webuni oktatási platform fejlesztője és üzemeltetője, és most az iTOLC nyelvvizsga fejlesztésében is jelentős szerepet játszottak.

Szóljon hozzá!