ZETApress

hírportál

Stopot a kilakoltatásnak!

AVMA minimum minimuma, hogy gyermekes családokat ne lehessen utcára tenni! Ellenzéki képviselők újra benyújtották az AVM kilakoltatás-ellenes törvényjavaslatát ? tudtuk meg délelőtti a Parlament előtt sajtótájékoztatón, ahol ezt A Város Mindenkié csoport (AVM) aktivistái jelentették be.

Az AVM által kidolgozott törvényjavaslatot véget vetne a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának. Az AVM az összes országgyűlési képviselőtől azt kéri: támogassák az előterjesztést és azt, hogy arról az Országgyűlés egy rendkívüli ülés keretében még a kilakoltatási moratórium május elsejei lejárta előtt dönthessen. Az eseményen a törvényjavaslat elfogadása mellett érvelt Donáth Anna (Momentum), Csárdi Antal (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Szél Bernadett (független) képviselő.

A sajtótájékoztatón Misetics Bálint (AVM) hangsúlyozta, hogy noha az AVM a lakhatáshoz való jogért és az annak érvényre juttatásához szükséges radikális társadalompolitikai reformokért küzd, ez a javaslat nem erről szól. Ez a javaslat nem egy radikális javaslat, éppen ellenkezőleg: a minimum minimuma, amennyiben csak annak az emberi jogi és emberiességi minimumnak szerezne érvényt, hogy gyermekes családokat nem teszünk utcára. Ebben pedig mindannyian egyetérthetünk: baloldaliak és jobboldaliak; liberálisok, szociáldemokraták és konzervatívok.

Az AVM aktivistája kiemelte azt is, hogy a törvényjavaslat lényegében már ma is létező törvényi előírások betartását írná elő, különös tekintettel a gyermekvédelmi törvény 7.§-ára, amely szerint gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani, ebből pedig következik, hogy egy gyermekes család hajléktalanná válása esetén számukra elhelyezést kell biztosítani.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XwXGmJID-x4[/youtube]

Az AVM tavaly már több alkalommal igyekezett elérni, hogy az Országgyűlés tárgyaljon arról a törvényjavaslatról, amely ? első lépésként, legalább ? a gyermekes családok esetében véget vetne az elhelyezés nélküli kilakoltatások kegyetlen gyakorlatának. Ezt a kormánypártok minden esetben megakadályozták. Az AVM hónapok óta hiába vár továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszára a törvényjavaslat és az ahhoz kapcsolódó ? több mint tízezer aláíró és további 10 civil szervezet támogatásával megerősített ? petíció ügyében. A Miniszteri Titkárság decemberben azt válaszolta, hogy a Parlamenti Államtitkárság egyik munkatársa hamarosan felveszi az AVM-mel a kapcsolatot a további egyeztetések érdekében. Hónapokkal később, erre még mindig nem került sor.

Ha a javaslatot elfogadná a Parlament, akkor a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Szóljon hozzá!